Ekonomideki pozitif gelişmeler ve sanayideki hareketlilik faktoring sektörüne de olumlu yansıdı. 2008'in son çeyreğinde ve yılın ilk yarısında büyüme hızı yavaşlayan sektör, 2009'un 3'üncü çeyreğinde ise yeniden hız kazandı. Faktoring Derneği'nin 47 üyesine ilişkin 2009 yılı 9 aylık bilanço sonuçlarına göre, üyeler 21 milyar 986 milyon TL yurtiçi, 3 milyar 236 milyon TL yurtdışı işlemlerden olmak üzere toplam 25 milyar 222 milyon TL ciroya ulaştı. Sektörün 2009 yılını 36 milyar TL ciro ile kapatması öngörülüyor.,
BDDK'nın Finansal Piyasalar Raporuna göre ise faktoring sektöründe 2.769 personelle 75 şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketler, 25 Şube ve 107 temsilcilik ile 37 bin 641 şirkete hizmet veriyor. Sektörün krediden takibe dönüşüm oranı ise yüzde 7 ile bankacılık dışı finans kesimi ortalamasının altında bulunuyor.
Sonuçları değerlendiren Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, kriz öncesi dönemde ortalama yüzde 35 büyüyen sektörün, 2008 son çeyreğinden 2009'un ilk 6 ayına kadar ortalama yüzde 15 büyüdüğüne dikkat çekti. 2009'un 3'üncü çeyreğinden itibaren başlayan açılmanın 2010 yılından itibaren hızlanmasını beklediklerini belirten Ataman, yasal altyapının da tamamlanması ile birlikte sektörün önünün açık olduğunu dile getirdi. Ataman açıklamasına şöyle devam etti: "Alacak yönetiminin ve nakit akışı dengesinin hayati önem kazandığı bir dönem geçirdik, bu durumun etkileri, azalarak devam ediyor* Bu noktada, faktoring sisteminin avantajının kriz döneminde daha iyi anlaşılmaya başladığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde gelişen yeni pazarların da etkisiyle ihracatta beklenen artışa paralel olarak özellikle ihracat faktoringinde artış bekliyoruz. Bunun yanında, yoğun hacimli ithalat yapan bir ülke olmamıza rağmen, bu alandaki faktoring işlemleri yok denecek kadar az. "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri" konulu yasa tasarısı kanunlaştığı zaman bu alanda da gelişme bekliyoruz."
"YASA TASARISI HUKUK SEMPOZYUMUNDA TARTIŞILDI"
Faktoring Derneği, geçtiğimiz günlerde Galatasaray Hukuk Fakültesi işbirliği ile "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısının Faktoring İşlemlerine İlişkin Düzenlemeleri ve Güncel Hukuki Sorunlar" konulu bir panel düzenledi. Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Konferans Salonunda gerçekleşen panele, Yargıtay ve ticaret mahkemelerinden hukukçular, akademisyenler ve faktoring sektörünün üst düzey yöneticileri katıldı. Yeni yasa tasarısı ile ilgili yargı mensuplarını bilgilendirmek amacıyla düzenlenen panelde konuyla ilgili yorum ve öneriler paylaşıldı.
Açılış konuşmasını Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman'ın yaptığı panelde, sektörün imaj sorunu, potansiyeli, reel sektöre ve ekonomiye olan katkıları da katılımcılarla paylaşıldı. Toplantının tüm taraflar açısından çok verimli geçtiğini belirten Ataman, çıkarılacak yasanın mutlaka uluslararası uygulamalara paralel olması gerektiğini belirterek fatura merkezi ve tanım ile ilgili maddelerde değişikliğe gidilmesinin yasanın sağlıklı işleyişi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Sektörde yaşanan hukuksal sorunlar ve çözüm yollarının da tartışıldığı panel, soru-cevap bölümünün ardından düzenlene kokteyl ile sona erdi.
Faktoring sektöründe büyüme gerçekleşti
Faktoring Derneği, 47 üyesine ilişkin 2009 yılı 9 aylık bilanço sonuçlarını açıkladı.