FAO Açiklamasi Küresel Gida Fiyatlari 12 Ay Sonra Ilk Kez Düstü

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), küresel gida fiyatlarinin bir yil boyunca yükselisini sürdürmesinin ardindan haziranda düstügünü bildirdi.

FAO'dan yapilan açiklamaya göre, haziranda 124,6 puan olan FAO Gida Fiyat Endeksi, aylik bazda yüzde 2,5 gerilerken, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 33,9 artis gösterdi.

Haziranda aylik bazda kaydedilen gerileme, 12 aylik yükselisin ardindan endeksteki ilk düsüs oldu. Söz konusu gerileme, bitkisel yaglar, tahillar ve süt ürünleri fiyatlarindaki azalistan kaynaklandi.

FAO Bitkisel Yag Fiyat Endeksi, haziranda mayisa göre yüzde 9,8 düserek 4 ayin en düsük seviyesini gördü. Bu deger, palm, soya ve ayçiçegi yagi fiyatlarinda uluslararasi bazda kaydedilen düsüsleri yansitti.

FAO Tahil Fiyat Endeksi, aylik bazda yüzde 2,6 gerilerken, yillik bazda yüzde 33,8 artti.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi haziranda bir önceki aya göre yüzde 1 azaldi, Haziran 2020'ye göre ise yüzde 22 yükseldi. Geçen ay bu endekste en yüksek düsüs tereyaginda kaydedildi.

FAO Et Fiyat Endeksi de bu dönemde aylik bazda yüzde 2,1 artarak yükselisini 9'uncu aya tasidi. Endeks, geçen yilin ayni ayina göre ise yüzde 15,6 artti.

FAO Seker Fiyat Endeksi, haziranda aylik bazda yüzde 0,9 yükselerek artisini 3'üncü aya tasidi ve birkaç yilin en yüksek seviyesine ulasti. Dünyanin en büyük seker ihracatçisi Brezilya'daki olumsuz hava kosullarinin mahsul veriminde olusturdugu belirsizlikler fiyatlar üzerinde yukari yönlü baski yaratti.

FAO'nun 2021'deki küresel tahil üretim tahmini 2 bin 817 milyon tona düsürüldü. Buna ragmen rekor seviyeye isaret eden rakam, yillik bazda yüzde 1,7'lik yükselise ve 47,8 milyon tonluk artisa karsilik geliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile