FAO'dan yapılan açıklamada, dünyada üretilen gıdaların 3'te 1'inin çöpe gittiği ve yıllık kaybın 750 milyar dolar civarında olduğu belirtildi.
Örgütün açıklamasında, önemli miktardaki gıda israfında gelişmekte olan ülkelerdeki kötü hasat tekniklerinin, yüksek gelirli bölgelerde ise bilinçsiz tüketici davranışlarının sebep olduğu ifade edildi.
Açıklamada, gıda atıklarının tarım arazileri üzerinde fazladan karbon emisyonuna ve su tüketimine, ayrıca daha fazla tarım arazisinin kullanılmasına neden olduğu için biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açtığına dikkati çekildi. Yiyecek atıklarının Asya'da hububat alanında, zengin ülkelerde ve Latin Amerika'da et ürünlerinde görüldüğü belirtilen açıklamada, tüketicileri bilinçlendirmenin önemine vurgu yapıldı.
FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva, konuyla ilgili, "Hepimiz, balıkçılar, çiftçiler, süpermaketler, gıda üreticileri, yerel ve ulusal hükümetler, bireysel tüketiciler, gıda israfını önlemek için insan gıda zinciri bağlantılarında değişiklik yapmalıdır. Her gün 870 milyon insan evine aç giderken, biz basit bir şekilde ürettiğimiz yiyeceklerin 3'te 1'inin çöpe gitmesine izin vermemeliyiz" ifadelerini kullandı.
FAO'nun, gıda kaybı ve israfın önlenmesi için gıda zincirinde yapılabileceklerle ilgili olarak bir de tavsiyeler broşürü yayınladığı bildirildi.
Fao'dan Uyarı
Birleşmiş Milletler'in Roma merkezli gıda ve tarım örgütü FAO, dünyada üretilen gıdaların 3'te 1'inin çöpe gittiğini bildirdi.