Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararasi Ticaret ve Finansman Kulübü ile Afyonkarahisar Genç Girisimciler Kurulu isbirligiyle ‘Ticaret Zirvesi’ düzenlendi.
AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik AKÜ Uluslararasi Ticaret ve Finansman Kulübü akademik Danismani Doç. Dr. Fikret Yaman moderatörlügünde gerçeklestirildi.
Birçok konunun degerlendirildigi programda, ticaret, finans, girisimcilik ve veri okuma gibi alanlarda önemli açiklamalar yapildi. Programa; Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hüsnü Serteser, TOBB Afyonkarahisar Genç Girisimciler Kurulu Baskani Mustafa Özkan, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yardimcisi Aysegül Selisik, BEE’O Propolis Genel Müdürü Dr. Asli Elif Tanupur Samanci, AGRIMETRE Genel Müdürü Selçuk Bagci, Mavi Bölge Müdürü Çagri Eke, konusmaci olarak katildi.
FAO Türkiye Temsilcisi Yardimcisi Aysegül Selisik Selisik, kitlik konusuyla ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Selisik, bazi ülkelerin kitlik ile karsi karsiya geldigini ifade ederek konusmasina söyle devam etti:
“Dünya nüfusunun 2050 yilina 10 milyar olmasi bekleniyor. Su anda dünyada açlikla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var. Pandemi bunu tetikledi tabi ki. Bunun en büyük sebeplerinden biri biranda ticaret yollarinin kapanmasi. Ülkelerin kendi gida güvenliklerini korumak adina ihracati yasaklamasi gibi koruma politikalari bunlarin etkisi arasinda. 2050 yilina 10 milyar olmasi bekleniyor. Bu nüfusu besleyebilmek için gida ve tarimsal üretimimizi yüzde 60 arttirmamiz lazim. Yüzde 60 gerçekten büyük bir rakam. Yapilabilir mi? Evet, yapilabilir. Elimizdeki kaynaklarla az ile daha çok üretebiliriz. Bunun için ciddi bir planlama gerektiriyor.”
“Türkiye için kitligin yasanabilecegi söz konusu degil”
Su oldugu müddetçe tarim sektörünün her zaman devam edecegini ve Türkiye’nin de su kaynaklari bakimindan zengin olduguna dikkat çeken Selisik, “Bazi ülkeler kitlik yasiyor. Somali’de, Sudan’da kitlik yasaniyor. Bizim gibi dogal kaynaklari zengin, cografi olarak çok güzel bir yerde konumlanmis bir ülke olarak bizim elimizdekine sahip çikmamiz lazim. Tarim bütün dünyada suyun yüzde 70’ini kullanan bir sektör. Bu ne demek? Su varsa verimlilikte artis var demektir. O zaman elimizdeki suyu gelecek nesillere de yetecek bir gida üretimi yapabilmemiz için suyu etkin kullanmamiz gerekiyor. O yüzden Türkiye için kitligin yasanabilecegi söz konusu degil. Sonuçta hala üretiyoruz çiftçimiz hala üretimden vazgeçmedi. Bir tehlike var mi? Evet var. Artik gençler kirsalda yasamak istemiyor. Özellikle sehirlerin cazibesine kapilip tarim da zor bir sektör oldugu için tarimda kalmak istemiyorlar. Fakat tarimsal üretim olmazsa sunu bilmeliyiz ki; bir gün o üretimi bizler için yapacak kimse kalmadiginda ithalata bagimli kalacagiz” diye konustu.
“Ülkemiz için bir kitlik olacagini düsünmüyorum”
Sürdürülebilir gida sistemleri kavraminin uygulamasinin sart oldugunu dile getiren Selisik, “Fakat sunu biliyoruz pandemide ne oldu? Disardan da ithal edemediniz. Dogal afetler devam ediyor. Bir taraftan baska insan yapimi bilmedigimiz beklemedigimiz savaslar ortaya çikabilir, krizler ortaya çikabilir. Buna hazirlikli olmamiz gerekiyor. En çok hazirlikli olmasi gereken sektör tarim sektörü, gida sektörü. Bir uzun vadeli planiniz olmalidir. Sürdürülebilir gida sistemleri kavraminin uygulamamiz lazim. Tüm kurum ve kuruluslar olarak hepimizin bir sorumlulugu var. O sorumlulugun farkina varip sadece yapmamiz gerekeni yaptigimizda ben en azindan ülkemiz için bir kitlik olacagini düsünmüyorum” diye konustu.
FAO Türkiye Temsilcisi Yardimcisi, 'Türkiye'de Kitlik Olur Mu' Sorusunu Cevaplandirdi
Birlesmis Millet Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yardimcisi Aysegül Selisik, dünyada birçok ülkenin pandemi ile birlikte kitlik tehlikesi ile karsi karsiya geldigini ifade ederek, “Dünya nüfusunun 2050 yilina 10 milyar olmasi bekleniyor. Su anda dünyada açlikla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var, ama Türkiye için kitligin yasanabilecegi söz konusu degil” dedi.