Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı görüşmeyi, yurt dışından ve yurt içinden birçok basın mensubu takip etti. Norveç, müzakere görüşmeleriyle ilgili olağanüstü gizlilik tedbirleri de uyguladı.Görüşmede Kolombiya hükümetini eski Devlet Başkanı Yardımcısı Humberto de la Calle, FARC'ı ise Ivan Marquez temsil etti. Ayrıca iki tarafın barış için masaya oturma süreci için Norveç, Küba, Şili ve Venezuela yetkilileri aylarca gizli ve hummalı çalışmalarda bulundu.Çarşamba günü Oslo’ya gelen hükümet ve örgüt temsilcileri sadece dün kısa bir basın toplantısı için gazetecilerin karşısına çıktı. Norveç Dışişleri Bakanlığı Barış ve Uzlaşma Bölümü Başkanı Tone Allers, her iki taraf için başlanan barış sürecinin uzun bir zaman dilimi niteliğinde olduğunu, netice itibariyle her şeyin, FARC ve Kolombiya hükümeti sorumluluğuna baktığını vurguladı.Sözlerine, ''Biz buraya, oldukça uzak kuzeyden, elimizde bir zeytin dalıyla geldik.'' ifadesiyle başlayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) temsilcisi Ivan Marquez, ayrıca, Oslo barış sürecinin, nüfusunun yüzde 75'inin fakirlik içinde yaşadığı bir ülkede kendini zenginleştirmek isteyen kapitalistlerin eline geçmesine izin vermeyeceklerini aktardı. Öte yandan Marquez, ülkedeki fakir insanların şiddete maruz kalarak kendi topraklarından atıldığını hatırlatarak, ''Onlar, devlet terörüne maruz kaldılar.'' dedi.
FARC'nin temsilcisi Ivan Marquez, savaş istryenlere karşı koyacak güce sahip olduklarını da vurguladı. Marquez, ülke kaynaklarının yabancı şirketler tarafından yağmalanmasına bir an önce son verilmesini istediklerini dile getirdi.''Umarım, Oslo görüşmesi, anlaşmazlığın devamı için bir propaganda aracı olarak kullanılmaz.'' diyen, Kolombiya hükümeti temsilcisi eHumberto de la Calle, her iki tarafında barış için ilk adımı attığını söyledi.
FARC ile bir barış anlaşması sağlanılacağına ilişkin umutlu olduğunu kaydeden Humberto de la Calle, ''Güzel sözler yeterli değil. Bu sadece FARC'ın ve Kolombiya hükümetinin de meselesi değil. Herkes bu konuyla ilgilenmek zorunda. Barış süreci demokratik olmalı.'' şeklinde konuştu.
Barış süreci görüşmelerine, 15 Kasım'da Küba'nın başkenti Havana'da devam edilecek. DKolombiya hükümeti ile FARC arasında yaklaşık 49 yıldan bu yana süren anlaşmazlık yaklaşık 200 bin kişinin hayatına mal oldu. Çatışmalar sebebiyle 4 milyona yakın insan ise göç etmek zorunda kaldı .
Farc: Çok Uzaklardan, Elimizde Bir Zeytin Dalıyla Geldik
Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki ilk resmi barış görüşmeleri, Norveç'te gerçekleşti.