İskenderpaşa Mahallesi'ndeki atölyesinde gemi ve tekne maketleri yapan Şatıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçı bir ailenin çocuğu olduğunu, çocukluğunun Faroz olarak da bilinen Yalı Mahallesi'nde geçtiğini, balıkçılakla uğraşan dedesine tekneleri tamir ederken yardım ettiğini anlattı.
Bu nedenle tekne ve gemilere ilgisinin olduğunu, maket gemi yapımını ise dayısından öğrendiğini dile getiren Boğaçhan Şatıroğlu, yıllardır kendi atölyesinde çeşitli gemi ve teknelerin birebir maketlerini yaptığını ifade ederek, "Savaş gemileri maketlerimiz var, Nusret Mayın Gemisi olsun, Ertuğrul Fırkateyni olsun. 'Yavuz' gibi tarihi gemiler de yapıyorum, birçok ülkenin ünlü teknelerinin maketlerini de yapıyorum ama özellikle Trabzon'a özgü teknelerin maketini yapmayı tercih ediyorum. Bizim teknelerimiz bir çok modele göre çok daha güzel" dedi.
Şatıroğlu, gemi maketlerinin yapımının 3.5 ay sürebildiğini anlatarak, "Bir maketin yapım süresi modeline göre değişiyor. Mesela bir balıkçı sandalının maketini 10 günde yapabiliyorum. Yaptığım modeller gerçeğinin birebir aynısı. Gerçeğine ne kadar uygun olursa maket o kadar değer kazanır. Yavaş ve içinize sindirerek yaptığınız bir model her zaman beğeni kazanır. En zor geminin maketini 3-3.5 ayda tamamlıyorum. Örneğin çok sayıda topu bulunan bir kalyon yapmak zaman alıyor. Bir defasında 170 topu bulunan bir kalyon yapmıştım, sadece toplarını bir haftada tamamlayabilmiştim" diye konuştu.
Maket gemi ve tekneleri 500 lira ile 10 bin lira arasında değişen fiyatlarda sattığını belirten Şatıroğlu, "Fiyatlar pahalı olduğu için maketler çok rağbet görmüyor. Pahalı modellerimize aylarca zaman harcıyoruz. Mesela Atatürük'ün Savorana Yatı'nın maketi 3.5 ayımı almıştı. 135 santimetre boyunda bir maketti" dedi.
Şatıroğlu, hamsi avında kullanılan Karadeniz'e özgü modern bir gırgır maketi yaptığını, bu maketin bir iş adamı tarafından bir tersanenin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildiğini, Karadeniz'e özgü Sürmene takası maketinin ise bir başka iş adamı tarafından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a hediye edildiğini söyledi.
-Sürmene Takası'ndan Siyah İnci'ye kadar bir çok gemi maketi yapıyor-
Maket gemileri, bazı Türk sanatçılarına, iş adamlarına, ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelere sattığını, Türk konsoloslukları ile ataşelere verdiğini söyleyen Şatıroğlu, maketleri arasında "Karayip Korsanları"nın gemisi "Siyah İnci", "Trabzon çektirmesi", ABD'nin Mississippi Nehri'nde kullanılan nehir gemisi, balina ve sünger avcı tekneleri, Yunanıstan'a özgü sünger avcı gemisi, Manş Denizi'ndeki kurtarıcı römorkör, kayıkçı tekneleri, Türkiye'nin geçmişte ABD'den satın aldığı savaş gemisi, dünyaca ünlü Sürmene takası gibi birçok yerli ve yabancı gemi ve teknelerin maketleri olduğunu vurguladı.
Herkesin bir hobisi olması, ailelerin de çocuklarını bu tür hobilere yönlendirmesi gerektiğini savunan Şatıroğlu, "Bu iş aynı zamanda bir sanat. Bu sanatı yaşatmamız lazım ama yeni nesil çok ilgili değil. Teknolojinin ilerlemesi ile bilgisayar oyunları öyle çekici hale geldi ki çocuklar bilgisayarların başından kalkamıyor. Bu biraz da anne babalardan kaynaklanıyor. Şu ana kadar bir anne baba çocuğunu alıp şöyle bir hobi kazandırayım diye yanıma gelmedi, bu düşündürücü" dedi.
Boğaçhan Şatıroğlu, tüm bunlara rağmen hobi olarak gemi maketi yapanlar olduğunu ifade etti.
Faroz'dan Doğan Hobi
TRABZON - Tuncay Bekar - Trabzon'un balıkçılıkla ünlü Faroz mevkisinde balıkçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Boğaçhan Şatıroğlu, çocukluğunda dedesine tekne tamirinde yardım ederken merak ederek başladığı, aralarında ''Karayip Korsanları" filmiyle tanınan "Siyah İnci" gemisi, "Nusret" mayın gemisi, Ertuğrul Fırkateyni, Savarona gibi gemi ve teknelerin maketlerini yaparak, dünyaya pazarlıyor.