Fas Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, halkın gıda ve akaryakıt şirketlerine yönelik tepkisinin anlayışla karşılandığı ancak boykotun başta tarım sektörü olmak üzere birçok sektöre zarar verdiği vurgulandı.
Boykotun sonlandırılması çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Yatırımların kesilmesi ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkileyecektir. Süt sektöründe faal olarak çalışan 120 bin çiftçi ile beraber 600 bin aile de bu boykottan olumsuz etkileniyor."
Boykot edilen şirketlerden Fransız menşeli Santral Danone’nin süt kooperatiflerinden alımlarını yüzde 30 oranında azalttığına dikkat çekilen açıklamada, hükümetin piyasadaki ürünlerin kalitesini denetlemeye ve tekelci şirketlere karşı önlem almaya devam edeceği kaydedildi.
- Fas tarihinin en büyük boykotu
Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Aziz Ahnuş’a ait akaryakıt şirketi Afriquia, Fas İşverenler Federasyonu eski Başkanı Meryem Bin Salih’in sahip olduğu ve ülkenin önde gelen su markalarından olan Sidi Ali ve Fransız menşeli Santral Danone boykot edilen şirketler arasında yer alıyor.
Bu firmalara ait ürünlerin normal fiyatlarının üstünde satıldığı gerekçesiyle 20 Nisanda bazı aktivistler tarafından sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla başlatılan boykot hareketi ulusal çapta devam ediyor.
Fas Hükümetinden 'Boykot Uyarısı'
Fas hükümeti, 20 Nisan’dan bu yana devam eden bazı gıda ve akaryakıt şirketlerine yönelik boykotun ülke ekonomisine zarar verdiği gerekçesiyle sonlandırılması çağrısında bulundu.