Fas'ın en büyük insan hakları kuruluşu olan dernekten, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 71'inci yılı münasebetiyle yapılan yazılı açıklamada, geçen günlerde bazı detayları basına yansıyan "Yüzyılın Anlaşması" planına tepki gösterildi.
Açıklamada, söz konusu planla Batı Şeria'nın İsrail'e eklenmesi ve böylece ulusal kurtuluş meselesi olan Filistin meselesinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ifade edildi.
Filistinlilerin vatanlarına dönüş hakkının zaman aşımına maruz kalamayacağına işaret edilen açıklamada, bunun Filistin halkının, uluslararası meşruiyet ve insan hakları sözleşmelerine dayanan meşru hakkı olduğu vurgulandı.
Fas İnsan Hakları Derneği, ülkesindeki kurumları, İsrail'le normalleşmenin tüm şekilleriyle mücadeleye çağırırken, İsrail'e yönelik küresel boykot hareketleri ya da İsrail'deki yatırımların geri çekilmesi gibi girişimlerden övgüyle söz etti.
İsrail basınında geçen hafta, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yakında açıklaması beklenen, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının resmi olmayan maddeleri yayımlanmıştı.
- 1948'den beri dinmeyen acı: Nekbe
Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.
İsrail güçleri Nekbe sırasında yaklaşık bir milyon Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.
Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i mülteci durumunda dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor.
Fas İnsan Hakları Derneğinden 'Yüzyılın Anlaşması' Planına Tepki
Fas İnsan Hakları Derneği, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" planıyla Filistin meselesinin tasfiyesini hedeflediğini belirtti.