Fatih Dökümhanesi'nde Kazı Çalışmaları Başladı

KIRKLARELİ - ÖZGÜN TİRAN - Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı, Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanede kazı çalışmaları yeniden başladı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sakarya Üniversitesi'nin desteklediği kazı çalışmalarında, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekip, Demirköy'e 4 kilometre uzaklıkta bulunan dökümhanede çalışmalarını sürdürüyor.

Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fatih Dökümhanesi'nin, Osmanlı sanayisinin en önemli tesislerden biri olduğunu söyledi.

Dökümhanede 2001 yılından bu yana çalışmaların sürdüğünü belirten Yazıcı, kazı çalışmalarının 3 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Kazı çalışmaları sonrası dökümhanede açık hava endüstri arkeoloji müzesi yapılması hedeflendiğini anlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Fatih Dökümhanesi Osmanlı endüstrisini belgeleyen en önemli tesis. Osmanlı'nın demir ihtiyacının büyük bir bölümü bu tesisten karşılanmaktaymış. Bu yılki çalışmalarımız, üretim alanının batı kısmındaki alanda yürütülüyor. Kazılarda çıkardığımız eserler Kırklareli Müzesi'nde sergileniyor. Kazı çalışmaları Demirköy'e maddi ve sosyal açıdan büyük bir hareketlilik getiriyor.

-"Fatih Dökümhanesi İstanbul'un fethinde lokomotif görevi görmüş"

Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz ise Fatih Dökümhanesi'nin İstanbul'un fethinde lokomotif görevi gördüğünü vurguladı.

Fatih Dökümhanesi'nin tarihte önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Yavuz," İstanbul'un fethinde top ve gülleler Fatih Dökümhanesi'nde üretilmiş. Dökümhanenin restore edilerek, turizme kazandırılmasını istiyoruz. 2001 yılında başlayan çalışmalar istediğimiz düzeyde değil, ancak herkes elinden gelini yapıyor" diye konuştu.

-Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.

Dönemin ileri teknolojisiyle döküm yapılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Dökümhane alanının, ören yeri haline getirilerek sanayi müzesi adı altında Kırklareli turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile