Fatih'in Emaneti Ilgi Bekliyor

Fatih'in Emaneti Ilgi Bekliyor

Bartin’in Amasra ilçesinde Fatih Sultan Mehmet Han tarafindan 1460 yilinda kiliseden camiye dönüstürülen Fatih Cami, mimarisi, tarihi, yerli ve yabanci turistlerin ugrak noktasi oluyor. Fatih Cami, çürüyen kapilari nedeniyle bakim ve onarim bekliyor.

Bartin’in Amasra ilçesinde 9. yüzyilda Bizans kilisesi olarak insa edilen ve 1460 yilinda Fatih Sultan Mehmed Han’in ilçeyi savassiz ele geçirmesinin ardindan ise camiye dönüstürülen Fatih Cami, yapilan restorasyonlarin ardindan günümüze ulasmayi basardi. Muhtesem dogasi, tarihi, kültürü ve denizi nedeniyle yerli ve yabanci turistlerin akin ettigi Amasra’da farkli mimarisi ve ahsap iç yapisi ile tusitlerin odak noktasi olmayi basaran Fatih Cami’nin son dönemlerde dökülen sivalari, çürüyen kapi ve pencere alti Kaleiçi Mahallesi sakinlerinin içini yakiyor.

Fatih Sultan Mehmed Han’in emanetine sahip çikilmasini isteyen mahalle sakinlerinden Ali Ugurtan,’’Bu camimizin 1800 yillik yapim tarihi bulunuyor. Zamaninda Amasra’nin bas kilisesi unvani bulunuyormus. Fatih Sultan Mehmed Han, 1460’da burayi alinca camiye çeviriyor. O zamandan süre gelen gelenekle Cuma hutbelerine kiliçla çikiliyor. O dönemde savasmadan fethedilen yerlerde, o yerin en büyük kilisesi camiye dönüstürülür ve bu camilerde kiliçla hutbeye çikilirmis. Bu gelenekle kilise camiye çevrilmis ve kiliçla hutbeye çikilmasi devam ediyor. Dis cephesi, mimarisi orijinalligi duruyor. Burasi Amasra’nin en özel camisi. Disaridan gelenlerin hepsi Fatih’in hatirasina bu camiye gelir. Özel bir bakima ihtiyaci var. Haline üzülüyoruz. Boyasi, sivasi dökülmüs, kapi ve pencere altlari çürümüs. Amasra’miza gelen Rus turistlerden de camiyi görmeye, gezmeye gelenler oluyor. Çogu zaman caminin hali nedeniyle utanç duyuyorum. Bu caminin cemaatindeyim, her burada namaz kildigimda içim aciyor. Insallah en kisa sürede camimize hak ettigi bakim yapilir’’ diye konustu.

Camiyi görmeye gelenler vatandaslar ise caminin asirlar önceki ruhaniyeti yansittigini ve çok begendiklerini ifade ederek, caminin korunmasi için yetkililere çagrida bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile