Fatih'in Saraybosna'yı fethinde söylediği insan hakları beyannamesi gibi marş İzmir'de seslendirildi

Fatih Sultan Mehmet'in 700 yıl önce Saraybosna'yı fethettiğinde söylediği, insan hakları beyannemesi özelliği taşıyan marş, Bosnalı koro tarafından İz

Fatih Sultan Mehmet'in 700 yıl önce Saraybosna'yı fethettiğinde söylediği, insan hakları beyannemesi özelliği taşıyan marş, Bosnalı koro tarafından İzmir'de söylendi. Berat Kandili dolayısıyla düzenlenen programda sahne alan Bosna Sultan Mehmet Fatih Gençlik Korosu, kardeşlik mesajları verdi. İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) tarafından Bayraklı Tepekule'de düzenlenen programda konser veren 150 kişilik koro Boşnak, Sırp ve Hırvat gençlerden oluşuyor.

Boşnak Şef Mehmet Bayraktari yönetimindeki koronun söylediği Fatih'in "Ders İdelüm" isimli marşı, Bosnalı rahiplere seslenerek başlıyor. Kimsenin kilise ve diğer ibadethanelerine ilişmeyeceğini, kimsenin de ilişemeyeceğini, herkesin ibadetlerini rahatça yapabileceğini, adaletle hükmedileceğini, canlarına mallarına dokunulmayacağını belirtiyor.

Programda bir konuşma yapan Bosna Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy, Türkiye'ye defalarca geldiklerini ve çok beğeni topladıklarını belirterek, Bosna Hersek'te sekizinci Türk okulunun açılacağı müjdesini verdi. Bosna Hersek Savunma Bakanı Selmo Cikotiç ise İzmir'de gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini, ülkesinin Türkiye'den daima destek gördüğünü ifade etti.

Bosna şehitleri için yazılan ağıtlar, Osmanlı dönemi ve günümüzden çeşitli marş ve ilahiler de seslendiren koronun, program sonunda "Bosna" isimli şiiri okurken Türk bayrağı çıkarması, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Programa Bosna Hersek Savunma Bakanı Selmo Cikotiç, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akdağ, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Bosna Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şenel, İZDİM Başkanı Mustafa Acar, çok sayıda bürokrat ve diğer vatandaşlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile