Fatih bölgesindeki 5 okulda hafta sonraları eğitim vermek istediklerini belirten Fatih Vakfı Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Özşahin, ‘‘Yıllardır vakıf bünyesinde ücretsiz eğitim veriyoruz. Daha geniş yelpazede eğitim vermek için biz hazırız. Eksik olan tek şey okul’’ dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen dershanelerin dönüştürülmesi projesi tartışmalara neden olurken, Fatih Vakfı'ndan ilginç bir öneri geldi. Öğrencilerin gösterdiği başarıyı sadece dershanelere bağlanmasının doğru olmadığını belirten vakıf yöneticileri, dershanelere karşı hafta sonraları okullarda ücretsiz eğitim vermeye hazır olduklarını açıkladı.
Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Fatih Vakfı Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Özşahin, ‘‘1997’den bu yana 20 alanda başarılı bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Vakfımız bünyesinde ücretsiz olarak matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya ve beden eğitimi okul dersleri veriyor. Bunun yanı sıra İngilizce ve Arapça eğitimi de veriliyor. Fatih Vakfının 36 yıllık medrese bölümünde ise isteyen öğrencilere kuranı kerim ve dini bilgiler dersi veriliyor. Eğitim programımıza devam eden gençler okulda öğrendiklerini burada bizimle pekiştiriyor.’’ dedi.
Başkan Özşahin, dershane tartışmalarının ücretsiz eğitim veren vakıf kurumlarının önemini bir kat daha arttırdığını ifade ederek, "Yıllar süren tecrübemiz gösterdi ki Türkiye’deki örgün eğitim sisteminin en büyük sorunu devlet okullarındaki motivasyon eksikliğidir. Ek gelir elde edebilmek için hafta sonra dershanelerde çalışan ve özel dersler veren öğretmenler sınıftaki öğrencilere yeterince ilgi gösteremiyor. Bizim hedefimiz okullardaki kısır döngüyü kırmak ve çocukların severek isteyerek gidecekleri mekanlar haline getirmektir" diye konuştu.
Fatih bölgesinde 5 okulda hafta sonları gönüllülük esasına uygun ders vermek istediklerini belirten Özşahin, ‘‘İlk olarak kendi bölgemizde çevre okullarının solan ve bahçelerini hafta sonları çocukların eğitim ve aktivitelerine açmak istiyoruz. Fatih’teki 5 okulda başlatmak istediğimiz çalışma kapsamında, bizim yıllardır kendi bünyemizde verdiğimiz ücretsiz eğitimi okullara taşımayı hedefliyoruz. Hayallerimizi hayata geçirmek için ihtiyacımız olan tek şey okuldur. Atama bekleyen ve gönüllü olan öğretmenlerimiz çocukları sıkarak değil okulu sevdirecek çalışmalarla hazır bekliyor" şeklinde konuştu.
"Şu bir gerçek ki dershanelerde günümüzde fabrikalarda piliçlerin yetiştirildiği gibi öğrenciler yetiştiriliyor" diyen Özşahin, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Pek doğal bir ortam ve eğitim biçimi yok. Okullarda hiç bir şey öğretilmiyor mu çocuklara, müfredat tamamen yanlış mı? Böyle bir şey değil bu. Biz mevcut dershanelerin yaptığı gibi değil arazide çalışıyoruz. Biz öğretmenin de öğrencinin de velinin sorunlarını oturup dinliyoruz. Çözüm üretiyoruz. Bizim farkımız var. Biz devletin ve milli eğitim bakanlığının alternatifi değiliz. Kendimize asla böyle bir rol biçmiyoruz . Dershaneler eğitimin alternatifi olduğunu söylüyorlar. Vakıf mantığında böyle bir şey yok."
Bir öğrencinin yıllarda devlet okulunda okuyup üniversite sınavında gösterdiği başarıyı sadece dershaneye bağlamanın yanlış olduğunu savunan Özşahin, "Bu yanlış bir düşüncedir. Yani bu çocuk okullarda hiç mi bir şey öğrenmiyor" dedi.
Fatih Vakfı'ndan Ücretsiz Eğitim Önerisi
Dershanelerin kapatılması tartışmaları Fatih vakfından gelen ilginç öneri ile yeni bir boyut kazandı.