Fatih - Wiesbaden Kardeş Şehir Oluyor

İstanbul’un Tarihi Yarımadası Fatih ile Almanya’nın Wiesbaden kenti ‘kardeş’ oluyor.

5 yıl önce başlayan dostluk, kardeşliğe dönüşüyor. 2008 yılında İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda tanışan Wiesbaden Belediye Başkanı Dr. Helmut Müller ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir arasındaki dostluk bağları, iki bölge arasındaki tarihi ve kültürel benzerlikler ortaya çıktıkça ilerledi. Belediyeler arasında geliştirilen yakın ilişkiler neticesinde, özellikle Alman yetkililerin sıklıkla ziyaret ettiği İstanbul’un Fatih ilçesi ile Almanya’nın Wiesbaden kenti arasında kardeş şehir protokolü imzalama fikri doğdu. Bu çerçevede ilk adım 29 Mayıs 2009 tarihinde “İyi Niyet Protokolü” ile atıldı.

Kültürel çeşitlikleriyle dikkat çeken Fatih ve Wiesbaden 2008 yılından bu yana ekonomi, turizm, spor, kültürel programlar ve öğrenci değişim programları gibi birçok alanda işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürürken, bu süreç içerisinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu da karşılıklı ziyarette bulundu. Yapılan ziyaretler ve araştırmalar sonucunda Wiesbaden Belediye Başkanı Dr. Müller, Fatih’in binlerce yıllık tarihi içinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, bugün de İstanbul’un en önemli tarihi, turistik ve ticari merkezi olduğunu belirterek, “Fatih, Wiesbaden’a yakışacak kardeş bir şehir. Dünya Metropolü 15 milyonluk İstanbul’un ortasındaki adeta kalbi olan bir kentle kardeş şehir olacağız” diyerek, Fatih’e hayranlığını dile getirmişti.

Fatih ile Wiesbaden arasında önemli benzerlikler olduğunu düşünen Alman yetkililer ise Fatih ile kardeş şehir olma isteklerini, “Fatih'te birçok bölgeden göç eden insanın yaşadığını biliyoruz. Dinlerin beşiği olan Fatih’te birçok din bir arada yaşıyor. Özellikle Suriçi’nde Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler bir arada yaşıyor. Fatih bir hoşgörü merkezi, Wiesbaden’in de tarihi ve kültürel bir yapısı var” ifadeleriyle açıkladı.

Pazartesi günü Zeyrek Sarnıcı’nda düzenlenecek törenle Fatih Belediyesi ile Wiesbaden Belediyesi arasında imzalanacak Kardeş Şehir Protokolü’yle spor, şehircilik ve eğitim alanlarındaki işbirliğinin artması, ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması hedefleniyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile