Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Topluluğu tarafından öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlamak ve öğrencileri işverenlerle buluşturmak amacıyla hazırlanan kariyer günleri kapsamında, Kadın Mühendis ve Sanayici Mühendis konulu panel düzenlendi.
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan panelin modertörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, yürütürken, panelde konuşmacı olarak katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun üniversite öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu.
"KADIN MÜHENDİSLERDE DUYGUSAL ZEKA DAHA FAZLA"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hem özel sektör tecrübesi hem de aldığı mühendislik eğitiminin kendisine hep doğru yolu gösterdiğini ifade etti.
Şahin, özellikle kadın mühendislerin duygusal zekasının iletişim kapasitesi ve sabrının daha yüksek olduğunu söyledi.
Şahin, “Size verilen değişkenler üzerinden en hızlı yol bulmanız, yanınızdaki arkadaşlarınızdan öne çıkmanız ve kendinizi göstermeniz gerekiyor. Bu da bize mühendislikte çok net bir şekilde veriliyor. O yüzden hayat planlamasında bunu yaparken mutlaka iletişim. Başarı hikayesinde bunu çok önemli buluyorum. Bu işin yüzde 80’i iletişim yüzde 20’si teknik. Bugün en ağır mühendisliklerde bile kadın nasıl olacak dedikleri yerde bile bu işin yüzde 20’sinin teknik, yüzde 80’inin ise iletişim ve disiplin olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Öğrencilere zaman zaman iş ve özel hayatından edindiği tecrübelerden örnekler sunan Şahin, “İletişim ve disiplin konusunda da beyin yapımız ve genetik kodumuz bize fırsat veriyor. Çünkü eşitliğe inandığım için burada erkek mühendis arkadaşlarımın da önemini çok iyi biliyorum. Birbirini tamamlayan bir bakış açımız var. Beyin kodlarımız farklı ama tamamlayan bir bakış açısı var. Kesinlikle kadın mühendislerin her alanda benim o yaptığım bir anda keskin geçiş, mühendislikten siyasete geçiş orada ayakta kalma orada verilen mücadele bunların hepsinde en önemli şeyin disiplinli çalışma ve iletişimin bütün hayat planlamasında en önemli alan olduğunu görüyorum. Önce işinizi seveceksiniz, hepinizden istirhamım. Hangi işte mutlu olacağınıza karar verin. Onu sevmeniz lazım. Sevmeden sonuçlandırmanız mümkün değil. İşinizle ilgili bilgi sahibi olun. Bu işi en iyi yapanlar nasıl yapıyor mutlaka öğrenin çünkü korkunç bir rekabet var. Siz artık Çin’deki, Hindistan’daki, Amerika’daki bütün Avrupa Birliği’ndeki mühendislerle yarışıyorsunuz, yan yana yarışmıyorsunuz. O yüzden bilgi kuvvettir iktidar yapar. Mutlaka en iyi bilgiye ulaşmanız gerekiyor. Bu da disiplinli çalışma ve bilgiye ulaşma donanımına ulaşmanız gerekiyor” dedi.
“İŞİN İÇİNE RUH KATMANIZ LAZIM”
GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, gençlerin sorgulayan sadece kendi mühendislik alanlarına dair değil, hayatın her tarafına, her alanına, sistemden demokrasimizden, insana dair sualleri ve sorunları olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Coşkun, “Muhakeme edip karar vereceksiniz. Onun için mühendislik eğitiminde salt olarak kendi dersleri içerisinde elbette bir bilgi birikimini, sentez gücünü elde edecek bir bilgi birikimine sahip olmanız lazım. Ama işin içerisine ruh katmadığınız sürece, ruhtan kasıt yani kullandığınız, yaptığınız şey insana müteallik olmalı. İnsana bir değer katmak ve insanın hayatını kolaylaştırmak amacıyla olduğunu düşünmeden yeni şeylere gebe olamazsınız” diye konuştu.
Rektör Coşkun, onun içinde bugün gelinen çağda direk bir inşaat mühendisliğinden, mimarlıktan gıda mühendisliğinden daha öte multidisipliner bir anlayış olmasına dikkat çekti. Coşkun, “Bir inşaatçının diğer alanlara onu bırak bir basamak daha öteye taşıyarak, işletmeyle iletişimle kişisel kabiliyet olarak aynı zamanda sanat dili olarak dış dünyaya sosyal bağlantılarıyla, tıpla ilişkilendirilmiş bir multidisipliner mühendislik anlayışlarının bugün katma değer olarak çok daha fazla çok daha önemli olduğunu görüyoruz. Salt kendi alanınızda kalmayarak diğer meslek gruplarıyla da yakın anlayışları burada kaldı ki bundan sonra mezun olup gittiğinizde de kendi çalışma alanlarınızı mutlaka geliştirmeniz lazım.”
Programın açılışında konuşan Mühendislik Topluluğu Başkanı Aydın Oğuz, “Bir ülkenin ne kadar gelişmiş olduğuna bakmak istiyorsanız o ülkedeki mühendislerin kalitesine bakın. Bu özdeyişten yola çıkarak biz Gaziantep Üniversitesi’ni bilim ve sosyal anlamda bir nebze olsun ileriye taşıyabilmişsek ne mutlu bize” diyerek çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Programın sonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun’a salondaki öğrencilerin imzası bulunan baret hediye edilirken, Mühendislik Topluluğu tarafından da Yılın Kadın Mühendisi Ödülü Fatma Şahin’e verildi.
Ayrıca Rektör Prof. Dr. Coşkun tarafından da günün anısına Fatma Şahin’e hediye takdim edildi.
Fatma Şahin Ve Yavuz Coşkun'dan Öğrencilerle Samimi Buluşma
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan Kariyer Günleri kapsamında kadın mühendis ve sanayici mühendis konulu panel düzenlendi.