Saraytepe Mahallesi'nde bulunan toplama alanındaki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret eden Kibar, yetkililerden bilgi aldı.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kibar, toplama alanında 270 çadırın olduğunu belirterek bu çadırlarda 2 bin kişinin yaşadığını söyledi.
Toplam 640 kişinin ise fındık bahçelerinde 48 lira karşılığında çalıştığını ifade eden Kibar, şunları kaydetti:
"Bölgemize gelen mevsimlik tarım işçilerinin her türlü sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Toplama alanında 2 bin kişi barınıyor ama bunlardan 640 kişi çalışabiliyor. Geri kalan bin 360 kişiyi çocuklar oluşturuyor. Anne ve babalar çalışmaya gittikleri zaman Ordu Valiliği ile Türkiye İş Kurumunca yürütülen "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi" Projesi doğrultusunda tarım işçilerinin çocuklarına da eğitim veriliyor. Çocuklar, sabah 9 ile 3 arasında, Türkçe, müzik ve matematik derslerini alıyorlar. Mevsimlik tarım işçileri ise Ordu Valiliği tarafından belirlenen 48 lira ücret karşılığında fındık bahçelerinde çalışıyorlar."
Toplama alanında tuvalet, banyo ve çocuk parkları olduğunu da ifade eden Kibar, şöyle devam etti:
"Bu alanın sorumluluğu Fatsa Kaymakamlığımıza ait. İşçilerin elektrik ve su sorunu yok. Tüm ihtiyaçlarını giderebilecekleri yapılar alanda mevcut. Toplama alanı ırmak kenarında olduğu için göçük riski vardı. DSİ bu alanın çevresinden geçen elekçi ırmağının kenarlarına istinat duvarları ördü. Böylelikle olası bir facianın da önüne geçilmiş oldu. Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren işçiler fındık hasadı sonrasında pamuk toplamaya gidecekler."
Kibar ve beraberindekiler çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirerek alandan ayrıldı.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar Açıklaması
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "Mevsimlik tarım işçileri Ordu Valiliği tarafından belirlenen 48 lira ücret karşılığında fındık bahçelerinde çalışıyorlar" dedi.