Fay Hatları Tırı'nın Batı Anadolu yolculuğu Bursa'dan başladı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 10. kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirl

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 10. kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Fay Hatları Tırı' projesinin ikinci ayağını Bursa'dan başlattı. Mayıs ve Haziran aylarında Kuzey Anadolu Fay Hattı yolculuğunu tamamlayan deprem simülasyon TIR'ı Eylül, Ekim, Kasım aylarında Batı Anadolu Fay Hatlarını dolaşacak. 24 merkezde 50 bin kişiye deprem eğitimi verilecek.

Programın başlangıcında Kent Meydanında düzenlenen törende ülkenin deprem durumu ve deprem sigortası konusunda bilgilendirme yapıldı. Programda konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, "Deprem simülasyon Tırıyla Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yaptığımız yolculuk son derece başarılı geçti; halkın yoğun ilgisiyle karşılaştık. Tırımız deneyimli eğitmen kadrosuyla bu kez Batı Anadolu Fay Hatlarını dolaşacak. 10 il ve 14 ilçe toplam 24 merkezi ziyaret edecek; deprem, depremden korunma yöntemleri ve zorunlu deprem sigortasının anlatıldığı 100'den fazla eğitim semineri vereceğiz. Batı Anadolu Fay Hatları boyunca 3 bin 500 km yol yaparak TIR'daki uygulamalı deprem eğitimi ve seminerlerimizle 50 binden fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"EGE, İÇ ANADOLU'NUN GERİSİNDE KALDI"

Batı Anadolu'daki 'Zorunlu Deprem Sigortalı' konut oranının İç Anadolu'dan daha düşük olduğuna dikkat çeken sözlerine Yazıcı, "Batı Anadolu topraklarının yarısından fazlası birinci dereceden deprem bölgesinde yer alırken, riskin daha düşük olduğu İç Anadolu'da Zorunlu Deprem Sigortalı konut oranı daha fazla. Batı Anadolu yüzde 23'lük sigortalılıkla Marmara ve İç Anadolu'nun ardından üçüncü geliyor." Bursa'da sigorta kapsamına giren 512 binden fazla konut olduğunu belirten Yazıcı, "Oysa bunların sadece 120 bini Zorunlu Deprem Sigortası'yla güvence altına alınmış. Bursa'daki sigortalı konutların oranı maalesef yüzde 23'te kalıyor." dedi.

Batı Anadolu Fay Hatları Tırı'nın 'Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaygınlaştırılmasını da amaçladığına dikkat çeken Selamet Yazıcı, şöyle devam etti: "Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan 3,3 milyonunun (yüzde 25) poliçesi bulunuyor. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahibi konutların sayısının 2-3 yıllık bir dönemde 5,5 milyona çıkarılması hedefleniyor."

"BURSA'NIN KENTSEL DEPREM RİSKİ ARTTI"

DASK'la yürüttükleri projenin deprem bilincini artırmanın yanı sıra Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaygınlaştırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Bursa ile ilgili şunları dile getirdi: "Deprem tehlikesinin oldukça yüksek olduğu Bursa'da kentsel deprem riski de nüfus artışı, hatalı arazi kullanım planlaması, yapılaşma ve sanayileşme, yetersiz altyapı ve çevresel bozulma nedeni ile yükseldi."

Mustafa Erdik, kentsel deprem riskinin azaltılmasının ana ilkelerini ise; mevcut riskin artırılmaması 'yani deprem güvenliği olan yapılaşma', mevcut riskin azaltılması 'yani depreme karşı güçlendirme' ve riskin transferi 'yani deprem sigortası' şeklinde sıraladı.

ÜSTÜN DÖKMEN 'SALLANMAYIN' DİYECEK

Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca TIR'ı yalnız bırakmayan uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen de, seminerlerine devam edecek. Toplam 7 ili ziyaret edecek Dökmen, seminerlerinde erteleme psikolojisinin deprem tehdidi altındaki bir ülkede yaşatacağı kaotik sonuçları ve bunun önüne geçme yöntemlerini anlatacak.

Batı Anadolu Fay Hatları Tırı'yla ziyaret edilecek merkezler arasında Bursa, Bandırma, Biga, Edremit, Balıkesir, Bergama, İzmir, Manisa, Akhisar, Salihli, Simav, Afyon, Dinar, Burdur, Denizli, Nazilli, Aydın, Kuşadası, Milas, Bodrum, Muğla, Marmaris, Fethiye ve İstanbul yer alıyor. Tur 12 Kasım Düzce depreminin yıl dönümünde İstanbul'da tamamlanacak.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Sigorta, depremlerin binalarda yaptığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmüyor. Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor.

Konuşmaların ardından tıra geçen Selamet Yazıcı ve Prof. Dr. Mustafa Erdik, ilk deprem smülatörünü kendileri yaşadı. Daha sonra vatandaşlar tıra alınarak sanal deprem yaşatılarak sigortanın önemi anlatıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile