FDA'nin Biontech'e Verdigi 'Tam Onay' Asinin Tartismasiz Kullanilabilecegini Teyit Etti

Ankara Sehir Hastanesi Acil Tip Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oguztürk: 'Bu, asinin tartisilmaz sekilde kullanilabilirligiyle ilgili herhangi bir medikal veya etik anlamda sorun olmadiginin teyidi' 'Asilama sayesinde vaka sayilarinin yükselmedigini, plato çizdigini görüyoruz. Eger asilarin kullanim durumu söz konusu olmasaydi daha vahim rakamlarla karsi karsiya kalabilirdik' 'Asi olan kisiler sayesinde hastanelerdeki yogun bakim ve servise yatis oranlari da artmadi' 'Iki doz inaktif asi olan kisilerin üçüncü takviye dozunu, birinci dozunu yaptirmis olanlarin da ikinci dozunu vaktini geçirmeden yaptirmasi, sonbahar ve kis aylarini kisitlamasiz, rahat geçirmemiz açisindan önem tasiyor'

BURCU ÇALIK- Ankara Sehir Hastanesi Acil Tip Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oguztürk, ABD Gida ve Ilaç Dairesi'nin (FDA), Pfizer-BioNTech asisina 16 yas ve üstü için tam onay vermesine iliskin, "Bu, asinin tartisilmaz sekilde kullanilabilirligiyle ilgili herhangi bir medikal veya etik anlamda sorun olmadiginin teyididir." dedi.

Oguztürk, FDA'nin, BioNTech asisina 16 yas ve üstü için tam onay vermesi ve asilamanin vaka sayilarina etkilerine iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Salgin döneminde zamana karsi yarisildigina, her gün dünya genelinde milyonlarca insanin hastalandigina ve bu nedenle hizli adimlar atmanin gerekliligine isaret eden Oguztürk, "Asinin, Kovid-19'la mücadelede elimizdeki en güçlü silah oldugunu kabul etmemiz gerekiyor." dedi.

Asilari hizli sekilde insanligin hizmetine sunmak adina öncelikle "acil kullanim onaylari" verildigini aktaran Oguztürk, bu uygulamanin, sadece Kovid-19 degil, geçmiste baska asilar için de gerçeklestirildigini dile getirdi.

- "Art niyetli insanlarin elinden kozunu almasi açisindan da önemli"

Prof. Dr. Oguztürk, asi karsitlarinin genellikle, "asinin onay almadigini" gerekçe gösterdiginin animsatilmasi üzerine, su degerlendirmelerde bulundu:

"FDA'nin BioNTech asisina kalici onay vermesi, bu konuyu kaotik bir sekilde kullanma amacinda olan bazi art niyetli insanlarin elinden kozunu almasi açisindan da önem arz ediyor. Uygulamada zaten asinin kullanimi söz konusuydu. FDA'nin kalici onay vermesi de teorik anlamda ayri bir güç katacaktir. Kalici onay verilmesi, bu asinin tartisilmaz sekilde kullanilabilirligiyle ilgili herhangi bir medikal veya etik anlamda sorun olmadiginin teyididir."

- Asilama sayesinde vaka sayilari "plato" çizmeye basladi

Kovid-19 vaka artis hizi, baskin tür haline gelen bulasiciligi yüksek Delta varyanti ve bu süreçte asilanmanin önemine isaret eden Prof. Dr. Oguztürk, 2020'nin yaz döneminde, asi olunmamasi sebebiyle dünya genelinde çok daha fazla vaka görüldügünü ve ölümlerin yasandigini animsatti.

Ankara Sehir Hastanesi Acil Tip Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oguztürk, sunlari kaydetti:

"Asi, Delta varyanti dahil bütün varyantlara karsi etkinligini devam ettirebilecek güce sahip. Asilama sayesinde vaka sayilarinin yükselmedigini, bir sekilde plato çizdigini görüyoruz. Kisitlamalar kaldirilmis olmasina ragmen asi sayesinde vakalarin siddetli bir artis egilimine girmedigini görüyoruz. Eger asilarin kullanim durumu söz konusu olmasaydi daha vahim rakamlarla karsi karsiya kalabilirdik."

Türkiye'de meslekler içerisinde yüzde 90'in üzerindeki oranla en fazla saglik çalisanlarinin asilandigina ve saglik çalisanlari içerisinde Kovid-19 nedeniyle vefat eden kisi sayisinin sifirlandigina dikkati çeken Oguztürk, bunun, asinin etkinliginin en güzel örneklerinden oldugunu vurguladi.

- "Hastanelerdeki yogun bakim ve servise yatis oranlari artmadi"

Prof. Dr. Hakan Oguztürk, "Su an kullanilan tüm asilarin Kovid-19'a karsi ciddi anlamda faydasi var. Asi olan kisiler sayesinde hastanelerdeki yogun bakim ve servise yatis oranlari da artmadi, vaka sayilarinin yükselmesinin önüne geçilmis oldu." dedi.

Sonbaharda kapali alanlarda geçirilen sürenin arttigina ve Delta varyantinin çok hizli bulastigina isaret eden Oguztürk, "Iki kisinin karsilikli olarak 1,5 dakika dahi iletisim içerisinde olmasi maalesef hastalanmaya sebebiyet veriyor. Sonbaharda kapali alanlari kullanma artacagindan, vakalarin tekrar artma riski dogal olarak ortaya çikiyor." diye konustu.

Ankara Sehir Hastanesi Acil Tip Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oguztürk, asinin en güçlü silah oldugunu vurgulayarak, "Iki doz inaktif asi olan kisilerin üçüncü takviye dozunu, birinci dozunu yaptirmis olanlarin da ikinci dozunu vaktini geçirmeden yaptirmasi, sonbahar ve kis aylarini kisitlamasiz, rahat geçirmemiz açisindan önem tasiyor." uyarisini yapti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile