Fedakar Doktordan Ögrencilere Ilginç Karne Hediyesi

Fedakar Doktordan Ögrencilere Ilginç Karne Hediyesi

Marmaris’in ilk ortopedi klinigini açan Uzman Dr. Mutlu Güngör, omurga egriliklerine bagli durus bozuklari ve kamburluk hakkinda bilgiler verirken, çocuklardaki durus bozukluguna dikkat edilmesi gerektigini vurguladi. Dr. Güngör özellikle erken yaslardaki teshislerin önemini vurgulayarak ara tatiline giren ögrencilere, 23 Ocak ve 3 Subat tarihlerinde ücretsiz muayene yapacagini belirterek "Yapacagimiz muayene ve testler tamamen ücretsiz olacak. Muayene sonucunda skolyoz ve kifoz olarak bilinen kamburluk, omurga egriligi, postur analizi, omurga degerlendirmesinde tespit ettigimiz çocuklarimiz isterlerse burada isterlerse diledikleri hastanede bizim teshimiz ile tedavilerini yaptirabilirler" diyerek tüm yöre halkini kliniklerine davet etti.



"Ileri derece egrilik riski kizlarda daha yüksektir"

Dr. Güngör tip dili ile skolyoz olarak adlandirilan omurga egriliginin ileri derece egrilik riskinin kizlarda daha yüksek oldugunu ifade ederek "Skolyoz omurganin önden bakinca dümdüz olmasi gerekirken, yana dogru egilerek S veya C seklini almasina denir. Omurganin kendi ekseni etrafinda dönmesi ile olusan bu durumda kürek kemigi, bir omuz veya kalça diger tarafa göre daha yüksekte görünerek vücut durusunda asimetriye yol açmaktadir. Bu durum hastalarda durus bozuklugu olarak ifade edilmektedir. 10 derecenin üstü skolyoz olarak kabul edilmektedir ve tüm toplumda skolyoz yüzde 3 olarak görülmektedir. Yani her yüz kisiden 3’ünde skolyoz görülür. Kadin erkek orani esittir fakat ileri derece egriliklere ilerleme riski kizlarda daha yüksektir" diyerek erken teshis ve dogru tedavi ile tedavinin mümkün oldugunu belirtti.



"Kamburluk kabusunuz olmasin"

Op. Dr. Güngör, halk dilindeki kamburluk olarak bilinen kifoz ile ilgili yaptigi açiklamasinda ise "Vücuda arkadan bakildiginda normal bir omurga düzdür, yandan bakildiginda ise omurgada bir takim egrilikler görülür. Üst gögüs bölgesinde kamburluk, varken alt omurga bölgesinde içe dogru bir egrilik vardir. Hafif kifoz vakalari az sayida soruna neden olabilir. Ancak agir vakalar, akcigerlerinizi, sinirlerinizi ve diger dokulariniz ile organlarinizi etkileyerek, agriya ve baska sorunlara neden olur. Kifoz tedavisi, kivrikligin nedenine ve etkilerine baglidir" ifadelerine yer vererek, kambur durmak veya kamburluk, hafif sirt agrisi, omurgada tutukluk veya acima ve yorgunlugun kifozun belirtileri oldugunu belirtti.

Dr. Güngör bu rahatsizliklarin teshislerinin çok kolay ve agrisiz oldugunu ve eger erken yasta teshis edilmez ise ileri yaslarda daha ciddi sorunlar ortaya çikarabilecegi hakkinda uyarilarda bulundu.

"Kiz çocuklarinin ergenlik dönem kamburluklarina dikkat"

Op. Dr. Mutlu Güngör durus bozukluguna bagli postural kifoz ile ilgili olarak "Postural Kifoz en yaygin görülen kifoz tipidir. Genellikle kizlarda ergenlik döneminde görülür. Kozmetik bir sorun olusturabilir. Nadiren agriya yol açar esnek bir yapidadir, gerilme ile düzelir. Karin, sirt ve hamstring kaslarinin kuvvetlendirilmesi ve egzersizleri ile rahatlama saglanabilir. Siklikla durus bozukluguna bagli sirtta kambur görünümü olur düzelmesi istenip uyarilinca tama yakin düzelme olur’’ dedi.



Her hastalikta oldugu gibi erken dönem teshislerin tedavinin basarisi açisindan önemli oldugunu vurgulayan Güngör; "Tüm Marmaris ve Mugla halkini klinigimize bekliyoruz, yapacagimiz tüm test ve muayeneler 23 Ocak ve 3 Subat tarihleri arasinda çocuklarimiza ücretsiz olarak yapilacaktir. Unutmayin erken teshis önemlidir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile