ÖMER ÜRER - Düzce'de Gölyaka Halk Egitimi Merkezi egitmenleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda 65 ila 80 yaslarindaki kadinlara yönelik okuma yazma kursuna ara verilmesi üzerine evlerine gittikleri kursiyerleri okur yazar yapti.
Il Milli Egitim Müdürlügü, Gölyaka Kaymakamligi ve Gölyaka Halk Egitim Merkezi is birliginde "egitim seferberligi" kapsaminda salgin öncesi baslatilan okuma yazma kurslarina, Kovid-19 tedbirleri kapsaminda geçen yil ara verildi.
65 ila 80 yaslarindaki 40'in üzerinde kadin kursiyerin egitimlerini yarida birakmalarini istemeyen Halk Egitim Merkezi yetkilileri, "Nerede Okumak Istiyorsan Orada Variz Projesi"ni hayata geçirdi.
Proje kapsaminda ögretmenler, 4 ay boyunca belirli araliklarla kursiyerlerin evlerine giderek egitime devam etti.
Zaman zaman bag ve bahçedeki islerine ara vererek haftada 2 gün verilen egitimlere katilan kursiyerler, azimleri ve ögretmenlerin destegiyle okuma yazma ögrendi.
Ilerlemis yaslarina ragmen okuma yazma hayallerini gerçeklestiren kadinlar, çevrelerinden takdir topluyor.
- "Okumanin yasi yok"
Gölyaka Halk Egitimi Merkezi ögretmeni Edanur Kileci, AA muhabirine, yaslari ilerlemis kursiyerlerin azminden etkilendiklerini belirterek, okumanin yasi olmadigini dile getirdi.
Salgin nedeniyle kursiyerlerin Merkeze gelmeye tereddüt ettigini aktaran Kileci, "Ne yapabiliriz' dedik ve 'Nerede Okumak Istiyorsan Orada Variz Projesi'ni gelistirdik. Biz, kursiyerlerimizin ayagina gittik. Bir veya 2 kisilik dersler verdik ve son asamaya geldik." diye konustu.
Kileci, kursiyerlerle aile gibi olduklarini aktararak, "En yasli kursiyerimiz 80 yasinda. Küçük gruplarla egitim yapinca sicak iliskiler kurulabiliyor. Egitim sürecinde çok yakin olduk birbirimize. Amacimiz, onlarin hayatinin kolaylasmasini saglamak. Onlarin kimseye muhtaç olmadan islerini yapabilmesi bizi çok mutlu ediyor. Burada çok farkli hayat hikayeleri var. Bu hikayeleri dinlemek, onlara yardim edebilmek bize çok büyük mutluluk oluyor." ifadelerini kullandi.
Kursiyerlerin, bag ve bahçe islerine ya da diger mesguliyetlerine ara vererek egitime katildigini anlatan Kileci, "Onlar mutlu, biz de mutluyuz. Onlar istekli, biz onlardan daha çok istekliyiz." dedi
- "Okuma yazma ögrenmek içimde bir ukdeydi"
Okuma yazmayi 77 yasinda ögrenen Nuriye Çoban da hayalini gerçeklestirdigini belirterek, "Yasim gençken ögrenmek isterdim ama çok geç kaldim. Okuma yazma ögrenmek içimde bir ukdeydi. Gençligimde ögrenmis olsaydim hayatta daha iyi yerlere gelebilirdim." diye konustu.
Okur yazarligin hayatini kolaylastirdigina isaret eden Çoban, söyle devam etti:
"Gezmeye çiktigimda hep birilerine sormak zorunda kaliyordum. Simdi okuyorum ve sormadan islerimi yapiyorum. En çok da imza atamamak zoruma gidiyordu. Simdi artik parmak basmiyorum, imza atiyorum. Kendime güvenim geldi. Hocalarimiz tarlada veya evin önünde is yaparken geliyor. Biz de islerimize 'egitim molasi' veriyoruz. Ben bu yasta okuma yazma ögrendim. Okumanin yasi yok."
Kursiyerlerden 80 yasindaki Gülizar Sanli ise okuma yazma ögrenmekten duydugu mutlulugu dile getirerek, "Allah'ima sükürler olsun, bana okuma yazma ögrenmeyi nasip etti. Bunu bilmeyenler de mutlaka ögrensin. Isteyen ögrenir. Okumanin yasi olmaz. Allah bize bunu nasip edenlerden razi olsun." ifadelerini kullandi.
Fedakar Ögretmenler Egitimi Salgin Sürecinde Evlerinde Kalan 'Teyzelerin' Ayagina Götürdü
Düzce'de Gölyaka Halk Egitimi Merkezi egitmenleri, 4 ay boyunca belirli araliklarla evlerine gittikleri, 65 ila 80 yaslarindaki kadinlara okuma yazma ögretti Ögretmen Edanur Kileci: 'Onlar mutlu, biz de mutluyuz. Onlar istekli, biz onlardan daha çok istekliyiz' Okuma yazmayi 77 yasinda ögrenen Nuriye Çoban: 'En çok da imza atamamak zoruma gidiyordu. Simdi artik parmak basmiyorum, imza atiyorum. Kendime güvenim geldi'