Felç Olan Caretta Caretta Fizik Tedaviyle Doğal Yaşama Hazırlanıyor

Felç Olan Caretta Caretta Fizik Tedaviyle Doğal Yaşama Hazırlanıyor

İskenderun körfezi Erzin sahilinde 9 ay önce kıyıya vuran ve beyin travması geçirdiği tespit edilen Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası yapılan operasyonlar sonrası hayata döndürüldü ve fizik tedavi ile doğal yaşama hazırlanıyor.

Türkiye‘de ilk kez kapsamlı şekilde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulan Deniz Kaplumbağa İlkyardım ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkilileri tarafından Hatay Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinden teslim alınan deniz kaplumbağasının, kafasından kırıklar oluşması nedeniyle beyin travması geçirerek 9 ay önce kıyıya vurduğu belirtildi. Kranioplasti tedavisi uygulanan deniz kaplumbağasının yeniden eski hareketliliğini kazanabilmesi için haftanın belirli günlerinde profesyonel dalgıçlar

eşliğinde yüzdürülmesi sağlanıyor.

İskenderun Körfezi‘nin birçok noktasında yumurtlayan ve bölgede sıkça rastlanan deniz kaplumbağalarının yaşamlarını yakından inceleyen merkez yetkilileri kaplumbağa ile yüzerek, geçirdiği felci atlatmasına çaba gösteriyor.

Bu tarz vakaların belirli zamanlarda yaşandığına dikkat çeken Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kaplumbağa İlkyardım ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Enes Altuğ, merkezlerinin Türkiye‘nin en iyi ve en kapsamlı merkezlerinden birisi olduğunu belirtti. Altuğ, "Bu kaplumbağamız yaklaşık 9 ay önce bize getirildi. Cerrahi operasyonunu gerçekleştirdik. Kranioplasti adını verdiğimiz bir yöntemle bu operasyonu gerçekleştirdik. Kafatasından bulunan kırıkların onarımını sağladık.

Operasyondan sonra durumu iyi. Ancak beyin travmasına bağlı olarak felç geçirdi ve dalma fonksiyonunda bazı sorunlar yaşanıyor. Bu yaşanan kısmi felcin giderilmesi için biz 6 aydır fizik tedavi uyguluyoruz. Merkezimizde şu anda 3 tane havuzumuz var. Yine orada da stajyer öğrencilerimiz tarafından ve ekibimiz tarafından egzersizleri devam ediyor. Bizim merkezimiz diğer merkezler gibi rehabilitasyon veya biyolojik hareketleri izleme değil, direk olarak ilk yardım ve tedaviye yönelik bir merkez olması. Ayrıca

diğer bir özelliği tüm kadroyu veteriner hekimlerden ve öğretim görevlilerinden oluşması. Tabi bu türler tüm dünyada koruma altına alınan türler. Bizim merkezimizin kurulmasının da ardından insanların verdikleri zarar oranlarının düştüğünü görüyoruz. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. 6 aydır devam eden fizik tedavi süreci sonucunda tamamen iyileşme gösterirse Caretta Caretta kaplumbağayı yeniden doğal yaşama bırakacağız" diye konuştu.

İskenderun Arsuz yolu üzerinde yalıkent plajında devam eden fizik tedavi çalışmalarını gören vatandaşlar ise dev kaplumbağayı merakla izlediler.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile