Fener Rum Patrigi 1. Bartholomeos, 'Gençleri Kucaklamak Amaciyla Yapilan Bir Toplantidir'

Fener Rum Patrigi 1. Bartholomeos, 'Gençleri Kucaklamak Amaciyla Yapilan Bir Toplantidir'

Fener Rum Patrigi Baspiskopos 1. Bartholomeos, Istanbul’da Ortodoks Gençleri bir araya getirmek için planlanan organizasyon öncesinde açiklamalarda bulunarak, “Her sey sevgiyle gençleri kucaklamak amaciyla yapilan bir toplantidir. Onlari dinlemek istiyoruz” dedi.

Istanbul Rum Patrikhanesi tarafindan 1-4 Eylül tarihleri arasinda Türkiye’deki Ortodoks Gençler için bir konferans organize edildi. Türkiye’de ve çesitli Avrupa ülkelerinde yasayan 255 Ortodoks Genci, Istanbul’da düzenlenecek olan organizasyonda bir araya getirmeyi planlayan Fener Rum Patrigi Baspiskopos 1. Bartholomeos, yerli ve yabanci gazetecilere açiklamalarda bulundu.

“Gençleri kucaklamak amaciyla yapilan bir toplantidir”

Gençlerin düsünce ve fikirlerine önem verdiklerini söyleyen Baspiskopos 1. Bartholomeos, “Türkiye’de yasayan Ortodoks gençlerimize özel olarak ifade edilecektir. 1 - 4 Eylül tarihleri arasinda Pendik’te büyük bir otelde gerçeklesecek. Ben açilisini yapacagim 1 Eylül aksami. Her sey sevgiyle gençleri kucaklamak amaciyla yapilan bir toplantidir. Onlari dinlemek istiyoruz. Türkiye’de yasayan bütün Ortodoks Gençler, patrikhanemize baglidir. Patrikhanemizi manevi çocuklaridir. Kilisemizin kaidelerine göre Türkiye’de yasayan bütün Ortodokslar bizim patrikhanemizin manevi evlatlaridir. Rus olabilir, Romen olabilir, Gürcü olabilir, Ukraynali olabilir” dedi.



“Bu toplanti vesilesiyle Rus ve Ukrayna Gençleri arasinda beraberlik gelisir”

Rusya ve Ukrayna’dan programa katilacak olan gençlerin aralarindaki bagin iyilesmesini isteyen Baspiskopos 1. Bartholomeos, “Antakya, Iskenderun, İçel’den katilacak olanlar 45 kisidir. Orasi Sam Patrikliginin alanidir. Bu çocuklari davet etmek için Sam Patrigi Yuvaniks’ten izin istedim. Onun tasdikini istedim, kabul etti. Katilacak olan Rus Gençler 20 kisidir, Ukraynali 20 kisi. Insallah Rus ve Ukrayna Gençleri arasinda beraberlik gelisir bu toplanti vesilesi ile. Maalesef Ukrayna’da vuku bulan bu çok kötü ve kabul edilemez savas onlari etkilemez. Bulgar Gençler 15 kisi. Romanyali 15 kisi, Gagavuz 15 kisi, Gürcistan’dan 25 kisi ve Rum Cemaatimizden 100 kisi, 20 kisi benim memleketimden Gökçeada’dan gelecekler. 80 kiside Istanbul’dan katilacak” seklinde konustu.



“Bu savas bir an önce bitsin”

Rusya ve Ukrayna’daki savasin bitmesi gerektigine deginen Baspiskopos 1. Bartholomeos, “Ben bu savasin basindan beri savasin aleyhinde konustum. Sahsi fikrim degil patrikhanemizin tutumudur. Kabul edilemez bir savastir. Fransa Cumhurbaskani Macron’un bana yazdigi bir mektupta ifade ettigi gibi Rusya bu savasin bitimi için diplomasi masasina oturmalidir. Ikna edilmelidir. Bu savas bir an önce bitsin. Diyalog ve diplomasi vasitasiyla. Silahlar vasitasiyla degil. Okudugumuz gibi her gün yüzlerce genç her iki taraftan 30 - 35 bin Rus Askeri ölmüs bu savasta. Ukrayna tarafindan okudugum kadariyla daha az asker ölmüs. Askerlerden ötürü masum insanlar, çocuklar ölüyor her gün Ukrayna’da. Sehirler, kasabalar mahvediliyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile