Aziz Yıldırım, konuyla ilgili olarak yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ve Turhan Şahin'le birlikte Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda basın mensuplarının karşısına çıkarak, açıklamalarda bulundu.
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın yanında bulunan Kenan Evren Anadolu Lisesi'nin içinde bulunduğu araziyle ilgili olarak 13 yıl önce bir protokol imzaladıklarını ve bu protokolün gereklerini yerine getirmelerine karşın hala bir sonuç alamadıklarını aktaran Yıldırım, "Fenerbahçe siyaset üzeridir. Siyaset yapmayız ama kendi hak ve hukukumuzu korumak için her türlü yasal çalışmayı gerçekleştiririz" dedi.
Yıldırım, 2002 yılında, dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve yine dönemin Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin'in imzalarıyla bir protokol yaptıklarını ve bunun karşılığındaki yükümlülüklerini yerine getirdiklerini vurgulayarak "Bu protokol gereğince bugüne kadar 100 milyon liraya yakın harcama yaptık. Bu harcamanın tek amacı, lisenin buradan ayrılmasıydı. Arazi boşaldıktan sonra maliye ile oturup burayı kiralayacaktık" ifadelerini kullandı.
Kamuoyunda arazinin kendilerine satıldığı gibi bir yanlış algı oluşturulduğunu, aksine 49 yıllığına kiralayıp, gelirlerinin yüzde 25'ini de maliyeye kira olarak ödeyeceklerini anlatan Yıldırım, "Aslına bakarsanız akıllı bir iş değil. O zaman stadı da almak ve bu araziyle birleştirmek gibi bir amacımız vardı. Yoksa karlı bir proje değil" değerlendirmesinde bulundu.
- "Milli Eğitim Bakanı ile görüştük"
Aziz Yıldırım, bir yıl kadar süreyle randevu taleplerine yanıt alamadıkları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşme yaptıklarını ancak konuyla ilgili bir ilerleme kaydedemediklerini dile getirdi.
"Sayın Bakan, bu protokolü tanımadığını söylüyor" diyen başkan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Sebebi de, muhalefetin kendisine burayı Fenerbahçe'ye rant sağlayacak şekilde verildiğini söylemesiymiş. Yine arazinin bedelinin ise 350 milyon lira olduğunu kaydetti. Muhalefetin konuyla ilgili önergeler verdiğinden bahsetti. Bize üç şart öne sürdü. İlk olarak, 'size 17 milyon lira verelim, tüm haklarınızdan vazgeçin', ikincisi, 'zaten siz protokolü yerine getirmediniz, konferans salonunu yapmadınız, mahkemeye verir hiçbir şey ödemeden de alabiliriz', üçüncü olarak da, '345 milyon lirayı getirin, arazinin değeri budur, alın' dediler. Biz protokolle ilgili tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Yapılan her çalışma, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği ile birlikte imza altına alınmıştır. Bu konuda sıkıntımız yok. Ödemeyi teklif ettikleri rakam 17 milyon lira ama biz bir hesap yaptık ve bugüne kadar 98 milyon lira civarında bir harcama bulduk. Ön izinler için bile bizden 1 milyon lira ödeme aldılar."
"Bugün geldiğimiz noktada da bu yaşananları devlet reddetmektedir" ifadesini kullanan Aziz Yıldırım, "Şimdi, 'ben o zaman yoktum' diyor. Kendisi yoktu ama 2006 yılında protokol revize edildi ve o zamanın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Bey de imza koydu. Biz bir protokol yaptık ve bunu devletle yaptık. Devlette ve kurumlarda devamlılık esastır. Biz bu protokolün uygulanmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
- "Siyasiler, konuyu bilmeden önergeler vermişler"
Aziz Yıldırım, bazı siyasilerin konuyu bilmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önergeler verdiklerini aktararak, "Onlar da konuları incelesinler. Ya bu önergelerini çeksinler ya da değiştirsinler. Bu önergelerden dolayı bakanlık yorum yapmaktadır" diye konuştu.
Kulüp olarak konuyu siyasete bağlamadıklarını ve önerge veren siyasetçilerin hata yaptığını savunan Yıldırım, "Tüm siyasetçilerin birleşerek, Fenerbahçe ile devlet arasındaki protokolün yerine getirtilmesi için çalışmaları gerektiğini ifade ediyorum. Biz sadece hakkımızı arıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Fenerbahçe Kulübü'nün genel kurulunun yaklaştığını hatırlatan başkan Yıldırım, bu konuyla ilgili genel görüşmeler içine bir madde koyduklarını aktararak, "Konuyla ilgili genel kurulda konuşacağız. Alınacak kararı da uygulayacağız. Yönetim olarak neler yapabileceğimizle ilgili hukuki çalışmalar hazırlıyoruz. Mahkemeye gidilmesi gerekiyorsa mahkemeye gideceğiz" şeklinde görüş belirtti.
Aziz Yıldırım, yapılan protokolün uygulanmasını istediklerini ve olaya karlı olup olmadığıyla ilgili bakmadıklarını aktararak, şu ifadeleri kullandı:
"Her iki taraf da bu protokole sahip çıkmalı. Biz Kayışdağı'nda inşa ettiğimiz ilkokul için, oradaki gecekondu sahiplerine ödemeler yaparak araziyi boşalttık ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmetine sunduk. O arazi Fenerbahçe Kulübü'nün malıdır. Toplam 16 dönümlük bu okul arazisinin içinden yol geçirildi. Bir tarafına okul yapıldı, diğer tarafına ise biz salon yapacaktık ancak oraya engelliler için bir başka okul yaptılar. Kapalı spor salonu için ise başka yer gösterdiler ve oraya inşa ettirdik. Bizim protokolde hiçbir eksiğimiz yok."
Öte yandan Fenerbahçe Kulübü yöneticisi Turhan Şahin ise Kenan Evren Anadolu Lisesi binasının depreme dayanıklı olmadığıyla ilgili raporlar bulunduğunu belirterek, burada öğrenime devam edilmesinin dahi sakıncalı olduğunu savundu.
Fenerbahçe'den Kenan Evren Anadolu Lisesi Tepkisi
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 2002 yılında yapılan protokolün gerekleri yerine getirilmesine rağmen Kenan Evren Anadolu Lisesi'nin içinde bulunduğu arazinin kendilerine devredilmediği gerekçesiyle basın toplantısı düzenledi.