'Fenilketonüri' Hastalığında Diyetin Önemi

UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Sağlam: 'Fenilketonüri hastalığı özel olarak üretilmiş düşük proteinli diyet ürünleri ile uygun bir şekilde tedavi edilirse hastanın normal zekaya kavuşması mümkün. Hastalarımız diyetine dikkat ettiği takdirde eğitimlerini sürdürüp meslek sahibi olup yaşamını kolaylıkla sürdürebiliyor'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Beslenme Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halil Sağlam, özel olarak üretilmiş düşük proteinli diyet ürünleri ile uygun şekilde tedavi edilmesi halinde fenilketonüri hastalarının eğitimlerini sürdürüp meslek sahibi olabileceklerini ve yaşamlarını kolaylıkla sürdürebileceklerini bildirdi.UÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Uludağ Fenilketonüri Derneği ve UÜ Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte, fakültenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halil Sağlam, hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Sağlam, fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden Türkiye'de, her yıl 300-400 çocuğun bu hastalıkla doğduğunu belirtti.

Hastalıkla doğan çocukların, proteinli gıdalardaki 'fenilalanin' isimli bir amino asiti metabolize edemediklerine dikkati çeken Sağlam, 'Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.' ifadelerini kullandı.

Sağlam, fenilketonürinin kalıtsal bir hastalık olduğunu, anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonürili olma olasılığının yüzde 25 gibi yüksek değerlere ulaştığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

'Fenilketonüri hastalığı yeni doğan döneminde bebeğin topuğundan alınan bir damla kanın incelenmesiyle teşhis edilebilir. Bu nedenle fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin beyni etkilenmeden erken olarak tanımlanması ve diyet tedavisine alınması çok önemlidir. Fenilketonüri hastalığı özel olarak üretilmiş düşük proteinli diyet ürünleri ile uygun bir şekilde tedavi edilirse hastanın normal zekaya kavuşması mümkün. Hastalarımız diyetine dikkat ettiği takdirde eğitimlerini sürdürüp meslek sahibi olup yaşamını kolaylıkla sürdürebiliyor.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile