Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu kimyasal gübrelere karşı organik solucan gübresi üretiyor. Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, 2012 yılından beri solucan gübresiyle alakalı çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, “500 civarında solucanla başladığımız projede bugün 100 bin solucana ulaştık. Türkiye’de yılda 12 milyon ton kimyasal gübre kullanılıyor. Bu kimyasal gübrenin büyük çoğun yurt dışından ithal ediliyor. Maalesef kimyasal gübrelerden ilk başlarda iyi verim alınmasına rağmen daha sonra toprağın verimi azalıyor” dedi.
"ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ İLE VERİM YÜZDE 60 ARTIYOR"
Kimyasal gübreler yüzünden toprağın kullanılmaz hale geldiğini belirten Hakan Erdoğan, “Verim giderek düşüyor.Tekrar bir şeyin farkına varmamız lazım. Topraktaki organik gübre miktarı düştüğünde uzun vadede verim almamız mümkün değil. Bizler organik solucan gübresini 2014 yılından beri denemeye başladık. Verimde yüzde 30 ila 60 arasında artış oldu. Bunun pek çok faydası var. Toprak yorgunluğu denilen olayı tamamen ortadan kaldıran bir gübre” diye konuştu.
“TOPRAKLARIMIZ KULLANILAMAZ HALE GELİYOR”
Solucan gübresinin toprağın toprak hastalıklarını etkisiz hale getirdiğini anlatan Erdoğan, “Bu gübrenin bir özelliği de tamamen yüzde yüz bize ait olmasıdır. Kimyevi gübrelere milyonlarca lira para veriliyor. Fenni gübreler yüzünden topraklarımız kullanılamaz hale geliyor, kirleniyor. Ayrıca bu gübrelerin kansere yol açtığına dair bilim adamlarının ortaya koyduğu gerçekler var. Bu tip organik gübrelerin yaygınlaşması hem çiftçinin daha çok kazanmasına vesile olacak, hem de topraklarımız korunacak” şeklinde konuştu.
Fenni Gübre Yerine Üniversiteli Solucanlar Kullanılacak
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde çiftçiler artı fenni gübre yerine solucan gübresi kullanacak.