'Feqîyê Teyran Ve Mirasi' Sempozyumu Bahçesaray Gezisiyle Son Buldu

'Feqîyê Teyran Ve Mirasi' Sempozyumu Bahçesaray Gezisiyle Son Buldu

Van Büyüksehir Belediyesince düzenlenen ‘3. Uluslararasi Feqîyê Teyran ve Mirasi’ konulu sempozyum, Bahçesaray’da yapilan toplanti ve geziyle tamamlandi.

Van Büyüksehir Belediyesi ve YYÜ’nün ortaklasa düzenledigi sempozyuma Türkiye, Iran ve Irak’taki birçok üniversiteden 60 akademisyen ve ögrencilerin katilimiyla start aldi. YYÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi konferans salonunda baslayan ve 3 gün süren sempozyumun son toplantisi ise Bahçesaray ilçesinde yapildi.

Bahçesaray oturumunun açilis konusmasini yapan Yazar M. Halit Yalçin, “Feqîyê Teyran Klasik Kürt Edebiyati’nin en önemli yapi taslarindan birini olusturmaktadir. Feqîyê Teyran’in yazilari, siirleri sade bir dile, engin, edebi anlam ve anlatim üslubuyla yazilmistir. Ayni zamanda bir Islam alimi olan Feqîyê Teyran, siirleriyle ve hikayeleriyle manevi dünyamizi aydinlatmis, iç dünyamiza yön vermis, hatta benligimizi dahi sekillendirmis bir sahsiyettir. Bugün sempozyumun son gününde Feqîyê Teyran’in yasamis oldugu Bahçesaray ilçesinde olmak bizleri heyecanlandiriyor. Yine onun hatirasini yasatmak ise bizleri mutlu edip onurlandiriyor” dedi.

Cumhurbaskani Basdanismani Gülsen Orhan ise konusmasinda Feqîyê Teyran’in ömrünü ilimle geçiren önemli bir sahsiyet oldugunu belirterek, bu tür sempozyumlarin bölgemiz için çok önemli oldugunu belirterek, emegi geçen Van Büyüksehir Belediyesi ve YYÜ’ye tesekkür etti.

Yapilan toplantinin ardindan davetliler ilçede bulunan Feqîyê Teyran türbesini ve yasadigi evi ziyaret etti. Türbeyi ziyaret edenler mezari basinda Feqîyê Teyran için dua edip çiçek birakti.

Duhok Üniversitesinden gelen yazar Musediq Tivi de, “Feqîyê Teyran sempozyumu için Van iline geldik. 3 gündür devam eden sempozyum çok verimli geçti. Van Büyüksehir Belediyesi sempozyumu çok iyi bir sekilde organize etmis. Sempozyum bünyesinde Feqîyê Teyran türbesini evini ve medresesini ziyaret ettik. Böyle sempozyumlarin sik sik yapilmasi lazim. Emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum” dedi.

Yapilan toplantiya Cumhurbaskani Basdanismani Gülsen Orhan, Bahçesaray Kaymakami Ömer Tugrul Kundakçi, Bahçesaray Belediyesi Baskani Meki Arvas, Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Sinan Hakan, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskani Nuri Bekiroglu, yazarlar, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile