Festivalde, Görme ve İşitme Engelliler İçin Sesli Betimleme Ve Özel Altyazıların Kullanıldığı 4 Film Gösterilecek

''Ortadoğu ve Barış'' temalı ''3. Malatya Uluslararası Film Festivali'', yarın başlayacak.

Pek çok sanatsal etkinliğin bir arada sunulacağı festivalin uluslararası yarışma jüri başkanlığını, İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani üstelenecek.

Senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarları Esin Küçüktepepınar ve Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel'in uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapacağı festivalin, uluslararası uzun metrajlı film kategorisinde Amerika, İsrail, Bosna Hersek, Kanada ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden ''Düşler Diyarı'', ''Tanrı'nın Kuzusu'', ''Taş Kafa'', ''Çocuklar'', ''Müfettişler'', ''Kayıp Çocukluk'', ''Lazhar Bey'', ''Mustafa'nın Tatlı Rüyaları'', ''No'' ve ''Savaş Cadısı'' filmleri yarışacak.

Senarist ve yönetmen Biket İlhan'ın jüri başkanı olduğu ulusal film yarışmasının jürisi, gazeteci ve Turkuvaz Medya Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin, oyuncu Pelin Batu, yönetmen Mehmet Eryılmaz ve sinema yazarı Rasih Yılmaz'dan oluşacak. Ulusal film yarışmasında ''Ana Dilim Nerede-'', ''Ateşin Düştüğü Yer'', ''Babamın Sesi'', ''Devir'', ''Ferah Feza'', ''Lal Gece'', ''Şimdiki Zaman'', ''Tepenin Ardı'' ve ''Yük ve Zerre'' filmleri yer alacak.

Çin ve Ortadoğu filmlerinin de gösterileceği festival kapsamında, en iyi filme 30 bin, en iyi yönetmene 10 bin, en iyi senaryo, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve en iyi özgün müziğe de 6'şar bin lira ile ''Kristal Kayısı Ödülü'' verilecek.

Sinema Yazarları Derneği'nin belirleyeceği bir filme de jüri özel ödülü takdim edilecek. Kurmaca ve animasyon olarak 15 filmin yarışacağı ulusal kısa metraj film yarışmasında da belirlenen en iyi esere 5 bin lira ödül verilecek.

-Sembolik ücretlerle gösterim yapılacak-

Yaklaşık 20 bin öğrencinin katılmasının beklendiği festivalde, filmlerin bilet ücretleri de sembolik olarak 2-4 lira arasında değişiyor. Avşar Sinemaları, Yeşil Sinema, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi olmak üzere toplam 6 salonda, yerli ve yabancı 140'a yakın film, 6 gün süresince sinemaseverler için gösterilecek.

''Ustalara Saygı'', ''Onurlandırılan Filmler'', ''Ortadoğu Sineması'', ''Ulusal Uzun Metraj Film Panoraması'', ''Ses Getiren Belgeseller'', ''Çin Sineması'', ''John Sayles Filmleri'', ''Tahmineh Milani Filmleri'', ''Seyfi Teoman'ın Anısına'', ''Engelsiz Filmler'', ''Korku Geceleri'', ''Malatya Günlüğü'', ''Kısa Film Türkiye Panoraması'', ''Kısa Film Dünya Panoraması'' ve ''Mişmiş-Çocuk Filmleri'' bölümleri de festivalde yer alacak.

-Festival ''engelsiz'' olacak-

Festivalde, Sesli Betimleme Derneği'nin katkılarıyla, diyaloğun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından görme engelliler için tasvir edileceği, işitme engelliler için de film içerisindeki tüm seslerin özel altyazıyla beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi yapılacak.

Engelliler için, ''Aşk Tesadüfleri Sever'', ''Bizim Büyük Çaresizliğimiz'', ''Güneşin Oğlu'' ve ''Sevmek Zamanı'' filmlerinin gösterileceği festival, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek sinema ve karikatür buluşmasıyla Uluslararası Karikatür Sergisi'ne de ev sahipliği yapacak.

Sanat yaşamları boyunca ulusal ve uluslararası organizasyonlarda birçok kez ödül almış usta karikatür sanatçısı Tan Oral ve Rus karikatürist Sergei Tunin'in çizimlerinin yer alacağı ''Sinema'' temalı sergi, festival süresince Malatya Park Alışveriş Merkezi'nde gezilebilecek.

Ayrıca, festivalde sinema yazarı Ege Görgün'ün imzasını taşıyan ''Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi'' başlıklı sergi de açılacak.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile