Ördekli Kültür Merkezi'nde gazetecilere Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri ile alakalı detaylarını anlatan Başkan Mustafa Dündar, bu yıl Sultan 1. Murad Hüdavendigar dönemini ele alacak sempozyumu uluslararası katılımla gerçekleştirileceğini bildirdi. Cuma günü saat 14.00'te Başkan Mustafa Dündar'ın açılış konuşması ile Ördekli Kültür Merkezi'nde başlayacak sempozyumun ilk gününde, Prof. Dr. Gönül Tekin'in başkanlığını yapacağı oturumda; Prof. Dr. Heath Lowry Gazi Evronos Bey'i, Prof. Dr.Günay Kut, I. Murat dönemindeki edebi gelişmeyi, Melek Gençboyacı yazma eserleri, Prof. Dr. Mefail Hızlı eğitim öğretim kurumlarını anlatacak. Ördekli'de saat 16.00'da başlayacak Prof. Dr. Mustafa Kara yönetimindeki ikinci oturumda Prof. Dr. Tuncer Baykara şehit iki Türk beyi Gazi Umur ve Gazi Murad Beyler'i anlatacak. Prof. Dr. Hatice Şahin Ahmedi ve Neşri anlatımıyla Kosova Savaşı'nı, Doç. Dr Özlem Kumrular 1. Kosova Destanlarını, Doç. Dr. Hüseyin Mevsim Bulgar halk türkülerindeki 1. Murad Han'ıaktaracak. 7 Nisan Cumartesi günü ise sabah saat 10.00'da başlayacak sempozyum saat 11. 30 ve 14.00'teki iki oturumlarla devam edecek.
İkinci günde önemli isimler farklı konularda tebliğler sunacak. Bu yıl ilk defa bütün tebliğler bir kitap haline getirildi.
Bu da sempozyuma gelen akademisyenlere ve katılımcıları, sunulan tebliğlerin metni kitap olarak hemen teslim edilecek.
Başkan Mustafa Dündar, canlı tarihimizi hatırlamak, cihan imparatorluğuna kapı açan Bursa'mızda o manevi havayı 1 ay boyunca yaşamak ve solumak için yaptıkları şenliği 8 yıldır aralıksız sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Cihan Devleti'nin kurucusu Osmangazi'nin adına yaptıkları şenlikte ülke sınırlarını aştıklarını belirten Başkan Dündar, "Osmanlı'nın geleneklerini tekrar canlandıran, yaşatan organizasyonun büyüklüğü, hayranlık uyandırmaktadır. Birçok konuyu içine alan, toplumun tümkesimleri ile iç içe yaşanan bir organizasyondur. Halkın tarihine sahip çıktığı, geleceğe taşımak için büyük ilgi gösterdiği fetih şenlikleri programlarına büyük iştirak olmaktadır. Sempozyumdaki sunumlar da çok önemlidir. 6 Nisan günü Pınarbaşı'nda Fetih Selası okunarak protokolün katılacağı program Osmangazi Orhangazi Türbelerinin ziyareti ile son bulacak. 7 Nisan Cumartesi günü organizasyonun en dikkat çeken, halkın iştirak ettiği geniş katılımlı olan fetih yürüyüşü var. Saat 16.00'da Saltanat Kapı'danbaşlayıp Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nden Şehreküstü Meydanı'na kadar devam edecek bir yürüyüş olacak. Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenliklerinde geleneksel hale getirilen düğün törenlerinin bir benzerini yapıyoruz. Osmanlı dönemindeki gerçek düğünü yaşatıyoruz. Bu düğünün kınasını da 7 Nisan Cumartesi akşamı Tahtakale'deki Dağder Lokali'nde yapacağız. 8 Nisan Pazar günü de köylere giderek Küçükdeliller ve Güneybudaklar köyünde şöleni gerçekleştireceğiz" dedi.
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da 2 günlük sempozyumda önemli çalışmaların gündeme getirileceğini bildirdi. Prof. Dr. Oğuzoğlu, sempozyum kitabını toplantıdan önce hazırlanmasının organizasyonun gücünü gösterdiğine dikkat çekerek, "Sultan Murat Hüdavendigar dönemi erken Osmanlı sürecine rastlıyor. Kaynakları çok az ama bizler çeşitli kaynakları bir araya getiren orijinal makaleler hazırladık. O devrin yazma eserleri İstanbul MilletKütüphanesi'nden bir bir çıkarıldı. Osmanlı kronikleri çıkartıldı. Onlar karşılaştırmalı olarak yer alıyor. Bizans, Bulgar, Sırp kaynakları ve Grekçe yazılı anonimler, bu dönemin tam bilimsel objektif şekilde ortaya konulmak üzere Sultan Murat Hüdavendigar Kitabı hazırlandı. Cuma ve cumartesi günü Ördekli Kültür Merkezi'nde yapılacak sempozyumda çok güzel bilgileri paylaşacağız" diye konuştu.
Köy Şenliği programında 8 Nisan Pazar günü saat 12.00'de Tophane Meydanı önünden Küçükdeliller köyüne otobüsler kalkacak. Ücretsiz kalkacak araçlarla Güneybudaklar köyüne de gidilecek. Akşam saat 18.00'de Bursa'ya dönülecek. Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun yarış takvimine de giren 15 kilometrelik 7. Uluslararası Bursa Osmangazi Tarihi Kent Koşusu 15 Nisan Pazar sabahı saat 09.00'da Saltanat Kapı'dan start alacak. Halkın büyük ilgi gösterdiği 4 kilometrelik Tarihi Halk Koşusu da saat 09.10'da startalacak. Rahvan at yarışları 29 Nisan'da Yunuseli Kurban Pazar Alanı'nda sabah saat 10.00'da başlayacak .
Fethin 648. Yıl Dönümü Coşkusu Başladı
Bursa'nın fethinin 648. yıl dönümü, Osmangazi Belediyesi'nin 20 güne yaydığı coşkulu bir programla 6 Nisan'da kutlanmaya başlıyor.