2012 yılı içerisinde 71 ton bitkisel atık yağ toplayan belediye 2007 yılından bu yana atık yağların zararlı etkilerinin bilincinde hareket ederek, öncü belediyecilik anlayışını devam ettiriyor. Türkiye'de 2 Bin 951 belediye arasında 83 belediye bakanlıktan yetki aldı
Çevre Denetim Birimi'ni kuran Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, bitkisel atık yağların hanelerden tek bir telefonla toplanmasını sağladığı gibi atık yağ üreten lokanta, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerleri denetlemek ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince kontrol etmek ve uygunsuzlukların tespiti halinde gerekli cezai işlemi uygulamakla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tam yetkili kılındı.
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak yaptığı açıklamada; "Belediye Başkanımız Sayın Behçet Saatcı önderliğinde çevresel faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Çevre Kanunu uyarınca yetkili kılındığımız çevre kategorileri arasına atık yağların uygun şekilde toplanması ve geri kazandırılmasının kontrolünü de ekledik. Çevre Kanunu uyarınca idari para cezaları gerçekten çok yüksek. Hiç bir esnafı mağdur etmek istemeyiz elbette, amaç tek bir damla atık yağın heba edilmemesi. 6 yıldır sürdürülen bilgilendirmeler neticesinde mutfaklarından çıkan atık yağı geri kazanım zincirine vermeyen işletme kalmadığı düşüncesindeyiz. Bundan sonraki süreçte işletmeleri kontrol edeceğiz. Hala atık yağını biriktirmeyen, lavaboya döken, belediyemiz toplama sistemindeki lisanslı firmalara vermeyen veya uygunsuz yöntemlerle yeniden kullananlar varsa, tespit edildiği takdirde 100 Bin TL'lelere kadar ulaşan Çevre Kanunu cezalarının uygulanabileceğini de vurgulamak isterim" dedi.
Fethiye Belediyesi'ne Bakanlıktan Tam Yetki
Fethiye Belediyesi bitkisel atık yağların toplanması çalışmalarına devam ediyor.