Fethiye Körfezi'nin Temizleme Maliyeti 55 Milyon Euro

Fethiye Körfezi'nin Temizleme Maliyeti 55 Milyon Euro

Fethiye Körfezi’nin deniz dibi temizligi için Mugla Büyüksehir Belediyesi Koordinasyonunda 19 kurum temsilcisi bir araya geldi. Proje danismani Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçiner, deniz dibi temizligi faaliyeti çerçevesinde Büyüksehir Belediye Baskanliginca bugüne kadar yapilan çalismalara iliskin sunum yapti.

Mugla’nin Fethiye ilçesinde Körfez temizligi için Büyüksehir Belediyesi, Körfez Tarama projesi çalismalarini sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi’nin baslattigi çalisma ile körfezdeki mevcut çamur (sediment) miktar, dagilim ve özelliklerinin belirlenmesi için deniz dibi akis ölçümleri, sediment numunelerinde agir metal ve ekotoksitite analizleri ve ‘Deniz Dibi Sig Sismik Ölçüm ve Batimetrik Harita Hazirlanmasi’ çalismasi tamamlandi.

Yalçiner: Körfezin temizlenmesinin maliyeti 55 milyon euro

Proje danismani Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Prof. Dr. Yalçiner, dip tarama faaliyeti çerçevesinde Büyüksehir Belediye Baskanliginca yapilan çalismalara iliskin sunum yapti. Yalçiner sunumunda, dip tarama faaliyeti çerçevesinde Büyüksehir Belediye Baskanliginca bugüne dek gerçeklestirilen çalismalara iliskin sunum yapti. Sunumunda, deniz dibi Sig Sismik Ölçüm ve Batimetrik Haritanin yani sira deniz dibi akinti ölçümü ve mevcut çamur (sediment) analizi ile ilgili çalismalarin da tamamlandigini, ilgili kurumlar tarafindan körfezde deniz dibi tarama yaparak temizligin yapilmasinin yani sira körfeze kirletici girisinin önlenmesi için tüm kamu kurum ve kuruluslarinca yürütülmesi gerekli olan çalismalari anlatti.

Körfezin temizlenmesinin maliyetinin 55 milyon Euro oldugunu belirten Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçiner, “Fethiye iç körfezinde yasanan deniz kirliliginin giderilmesi için dip tarama yapilmasi gerekli. Körfezin temizlenmesi çalismalarina es zamanli olarak korunmasi çalismalarinin da birlikte yürütülmesi gerekli. Günlük rakamlarla körfezin temizlenmesinin maliyeti yaklasik olarak 55 milyon Euro civarinda. Bir kurumun tek basina bu bütçeyi karsilamasi mümkün degil. Bunun için ilgili tüm kurumlarin ve bakanliklarin bir araya gelmesi lazim” dedi.

Toplantiya katilan tüm kurum ve kuruluslarca, Büyüksehir Belediye Baskanliginca ihtiyaç duyulacak tüm veri ve bilgilerin talep edilmesi halinde paylasilmasi, çalismalarin hizlandirilmasi ve koordineli çalisilmasi konusunda fikir birligine varildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile