FETÖ'nün 'Tahsiyecilere Kumpas' Kurdugu Iddialarina Iliskin Ikinci Davaya Devam Edildi

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) "Tahsiyeciler grubuna" kumpas kurdugu gerekçesiyle FETÖ elebasi Fetullah Gülen, kapatilan Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürleri ile Zaman Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Ekrem Dumanli'nin da aralarinda bulundugu 45 sanigin, yeni suçlamalarla ikinci kez yargilanmalarina devam edildi.



Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, bazi tutuklu saniklar bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katilirken sanik avukatlari salonda hazir bulundu.

Suçlamalarla ilgili savunmasi sorulan tutuklu saniklardan hükümlü eski emniyet müdürü Ali Fuat Yilmazer, dava kapsamindaki suçlamanin, "Tahsiye" çalismalarinin FETÖ elebasi Gülen'in "herkül.org" sitesinde yayinlanan konusmasin ardindan basladigi iddiasi oldugunu söyledi.

Bahsi geçen çalismaya FETÖ elebasinin konusmasindan 1 ay önce baslandigini öne süren Yilmazer, söyle devam etti:

"Bizim yazdigimiz bir yazi üzerine baslayan bir çalisma yok. Baska gruplara yönelik de El Kaide baglantisi çalismalari yapilmistir, sadece Mehmet Dogan grubuyla ilgili degil. Ayrica Nisan 2009'da Erol Demirhan tarafindan imzalanmis bir evrak var. Demirhan'in bana sormadan böyle bir evrak hazirlayamayacagi degerlendirmesinde bulunulmus. Ben o tarihte terfi sinavlarina hazirlanmak için zorunlu izne çikarildim. Demirhan yerime vekil olarak atandi. Benim izindeyken müdahale etme yetkim dahi yoktur."

Mahkeme heyeti, diger saniklarin savunmalarinin alinmasi ve eksik hususlarin giderilmesi için durusmayi 5 Kasim'a erteledi.

- Davanin geçmisi

Tahsiye grubuna 2009 yilinda yapilan operasyonun FETÖ'nün kurgusu ve kumpasi oldugu iddiasi üzerine 2014 yilinda sorusturma baslatilmis, FETÖ elebasi Fetullah Gülen, Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yilmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Erol Demirhan'in aralarinda bulundugu 33 sanik hakkinda 2015 yilinda dava açilmisti.

Istanbul'da FETÖ'ye açilan ilk dava olan ve Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi'nde yargilamasi 2 yil süren dava, 3 Kasim 2017'de karara baglanmisti.

Hidayet Karaca'ya "silahli terör örgütü yöneticiligi, iftira ve resmi belgede sahtecilik" suçlarindan 31 yil 6 ay hapis cezasi veren heyet, benzer suçlardan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yilmazer'i 16 yil 6 ay, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Tufan Ergüder'i ise 25 yil 6'sar ay hapisle cezalandirmisti.

Suç tarihinde Istanbul'da görevli eski emniyet müdürleri saniklar Erol Demirhan, Ömer Köse, Ertan Erçikti, Bayram Özbek, Mustafa Kiliçarslan, Kazim Aksoy, Ekrem Çelik, Ahmet Öztürk, Ufuk Yildirim, Yasin Koyuncu, Ali Cihan, Hüseyin Nohut, Tolga Güzeltas, Adem Akpinar, Mehmet Ali Dogan, Mustafa Altunbulak, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Abdullah Seyit Atesçi, Selçuk Ocaktan, Talat Burak Karalti ve Aytekin Agören'i, "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 12'ser yil hapse mahkum eden heyet, eski polisler Mustafa Uyanik, Rifat Arslan, Erdem Kisa, Çetin Öztürk ve Recep Güleç'e "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme" suçundan 6 yil hapis cezasi verilmisti.

Mahkeme heyeti, saniklar Fetullah Gülen ve eski emniyet müdürü Mutlu Ekizoglu'nun dosyasini, ifadeleri alinamadigi için ayirmisti.

- Ikinci dava

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan ayni olay ve farkli suçlamalarla ilgili 14 Eylül 2020'de hazirlanan ikinci iddianameye, ilk davadaki 33 saniga halen firari olan, kapatilan Zaman Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Ekrem Dumanli'nin da aralarinda bulundugu 12 sanik eklendi.

Bu iddianamede yeni saniklarin, "FETÖ üyeligi, iftira ve kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", eski saniklarin da "üyelik" harici diger suçlardan 3 yildan 36 yila kadar çesitli oranlarda hapis cezalarina çarptirilmasi istendi.

Iddianame gönderildigi Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edildi. Ilk durusma 29 Aralik 2020'de yapildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile