Fidan Üreticileri Yalova'da Toplandı

Fidan Üreticileri Yalova'da Toplandı

Türkiye genelindeki fidan üreticileri Yalova'da bir araya geldi.


Zirai araştırmalar ve yeni çeşitlerin geliştirilmesi konusunda Türkiye'nin öncü kuruluşu olan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, "Meyve Türlerinde Sertifikasyon ve Çeşit Tanıtım Toplantısı"na ev sahipliği yapıyor. 13 ildeki enstitü temsilcileri ve üreticilerinden oluşan yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz yaptı. Enstitü hakkında bilgiler veren Boz, "Bugüne kadar enstitü olarak 667 projeyi sonuçlandırdık. 51 meyve, 34 sebze ve bir çok çeşit türünü ülkemize kazandırmanın haklı gururunu taşıyoruz. Geniş bir genetik kaynağa sahip olan enstitümüz baz materyal konusunda da üreticilere ciddi destek veriyor. Türkiye'de ilk organik sebze tohumu üreten enstitü Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'dür" dedi.

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi ise, toplantının sektör açısından büyük önem taşıdığına belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Dair Başkanı Dr. Nejdet Kaplan da, Türk fidancılığının yükselmeye başladığını ve kısa zamanda uçuşa geçeceğini dile getirdi

Kaplan, "Böyle bir toplantıda olmaktan çok mutluyum. 2007 yılında başlayan sertifikasyon çalışmalarında ciddi gelişmeler yaşadık. 2014 yılında çok önemli yol alsak da bunun yettiğine inanmıyorum. Biz dünyanın en güzel çeşitlerini de geliştirsek de bunları sektöre tanıtamadığımız sürece bu bir işe yaramaz. Fidan üreticilerimiz Türkiye'deki çeşitleri tanımıyor. Büyük paralarla yabancı çeşitleri alıp üretim yapıyorlarsa da, bu fidancılığımıza bir katkı sağlamayacaktır. Bu toplantı çok büyük bir önem taşıyor. Üretici birliklerinin oluşturulması çok yararlı oldu. FÜAB fidan yetiştiricilerini ülkede güçlü bir şekilde temsil ediyor. Baz materyal konusunda FÜAB'la birbirimizi tamamlayacağız. Hatta yurt dışına fidan ihraç edilmeye başlandı ki, bu da bizi çok mutlu ediyor. Ama artık standart fidandan kurtulmak lazım. Olduğu gibi sertifikalı fidan üretimine geçelim. Ben bu toplantının ciddi katkısı olacağına inanıyorum. Her şeyin somutlaşacağı ve tüm beklentilerin ortaya konacağı, talep ve tıkanıklıkların konuşulacağı bir toplantı bu. Tohumculuk kanunu, yönetmelik ve genelgelerle 2007'den 2014'e kadar gelinen sürecin önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara taşınacağına inanıyorum. Türk fidancılığı artık hız kazandı, bundan sonraki dönemde uçuşa geçecektir" şeklinde konuştu.

Yapılacak oturumlarda, sektör ve enstitü temsilcileri sırayla söz alarak, yeni çeşitlerin haricinde beklentiler hakkında da konuşmalar yapacak. Toplantı 30 Nisan 2014 Salı günü yapılacak saha gezisi ile sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile