FIFA Baskani Infantino'dan Bati'ya Açiklamasi 'Tek Tarafli Ahlaki Ders, Sadece Ikiyüzlülüktür'

FIFA Baskani Infantino'dan Bati'ya Açiklamasi 'Tek Tarafli Ahlaki Ders, Sadece Ikiyüzlülüktür'

FIFA Baskani Gianni Infantino, 2022 Dünya Kupasi’na ev sahipligi yapan Katar’a yönelik yapilan elestirilerle ilgili, "Bu tek tarafli ahlaki ders, sadece ikiyüzlülüktür. 2016’dan beri burada kaydedilen gelismeyi neden kimsenin görmedigini merak ediyorum" dedi.

FIFA Baskani Gianni Infantino, Katar’in ev sahipliginde 20 Kasim-18 Aralik tarihlerinde düzenlenecek Dünya Kupasi’nin baslamasina bir gün kala baskent Doha’da basin toplantisi gerçeklestirdi. Organizasyona yönelik elestirilere yanit veren Infantino, göçmen isçi ölümleri ve insan haklarina yönelik tutumu nedeniyle Katar’i elestirenlere sert tepki gösterdi. Infantino, "Bugün güçlü duygular içindeyim. Bugün Katarli hissediyorum, Arap hissediyorum, göçmen bir isçi gibi hissediyorum. Ben Avrupaliyim. Ahlaki dersler vermeden önce dünya çapinda 3 bin yildir yaptiklarimiz ve önümüzdeki 3 bin yilda yapacaklarimiz için özür dilemeliyiz" diye konustu.

Elestirileri anlamakta güçlük çektigini ifade eden Infantino, "Bu insanlara yardim etmeli, egitime yatirim yapmali ve onlara daha iyi bir gelecek, daha fazla umut vermeliyiz. Hepimiz kendimizi egitmeliyiz, birçok sey mükemmel degil ama reform ve degisim zaman alan bir sey. Bu tek tarafli ahlaki ders, sadece ikiyüzlülüktür. 2016’dan beri burada kaydedilen gelismeyi neden kimsenin görmedigini merak ediyorum" seklinde konustu.

Avrupa ülkelerinin göçmenlere sinirlarini kapattigini, Katar’in ise Hindistan, Banglades ve diger Güneydogu Asya ülkelerinden gelen isçilere firsatlar sundugunu vurgulayan Infantino, "Eger Avrupa bu insanlarin kaderini gerçekten önemsiyorsa Katar’in yaptigi gibi bu isçilerin bir kisminin çalismak için Avrupa’ya gelebilmesi konusunda hukuki yollar olusturabilir. Katar’i savunmak zorunda degilim, onlar kendilerini savunabilirler. Ben futbolu savunuyorum. Katar ilerleme kaydetti ve baska birçok seyi de hissediyorum" dedi.



"Bu, saf bir irkçiliktir

Infantino, 12 yil önce alinan bir kararin elestirisini kabul etmenin kolay olmadigi ifade ederek, "Doha hazir, Katar hazir ve tabii ki gelmis geçmis en iyi Dünya Kupasi olacak. Ben elbette Katarli degilim, Arap degilim, Afrikali degilim ya da göçmen isçi degilim. Ama onlari anliyorum. Çünkü yabanci bir ülkede yabanci olarak ayrimciliga ugramanin ne demek oldugunu biliyorum" açiklamasinda bulundu. Bir Italyan olarak Isviçre’de dogdugunu, kizil saçlari ve çilleri nedeniyle kendisiyle alay edildigini söyleyen Infantino, Katar’da sahte taraftarlar oldugu yönündeki iddialari da "saf irkçilik" olarak nitelendirdi. Infantino, "Insanlar Ingilizlere benzemiyorsa Ingiltere’yi destekleyemez mi? Bu irkçiliktir. Bu, saf bir irkçiliktir. Dünyadaki herkesin istedigi kisi için tezahürat yapma hakki vardir" diye konustu.



"3 saat alkol içemezseniz hayatta kalacaginizi düsünüyorum"

Stadyum çevresinde uygulanacak alkol yasagina yönelik elestirilere de deginen Infantino, "Dürüst olmak gerekirse Dünya Kupasi için en büyük sorun buysa hemen istifa edecegim, sahile gidip 18 Aralik’a kadar dinlenecegim. Dünya Kupasi’nda aldigimiz her karar, Katar ve FIFA’nin ortak kararidir. Sahsen günde 3 saat alkol içemezseniz hayatta kalacaginizi düsünüyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile