Figen Yüksekdağ Hakkındaki 'Terör Örgütü Propagandası' Davası

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın, geçen yıl Almanya ziyareti sırasında Deutsche Welle'ye verdiği röportajda, 'terör örgütünün propagandasını yaptığı' gerekçesiyle yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın, geçen yılki Almanya ziyareti sırasında Deutsche Welle'ye verdiği röportajda, 'terör örgütünün propagandasını yaptığı' gerekçesiyle yargılanmasına başlandı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, Yüksekdağ'ın hazır bulunmadığı duruşmaya avukatları Kenan Maçoğlu ve Can Tombul katıldı.

Avukat Maçoğlu, müvekkilinin sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ileri sürdü.

Avukatların, yoğunluğu dolayısıyla müvekkilleriyle görüşemediklerini bildirmeleri ve duruşmada hazır bulunmasına ilişkin Yüksekdağ'ı bilgilendireceklerini ifade etmelerinin ardından duruşma ertelendi.

İddianamede Yüksekdağ'ın, 8 Ağustos 2015'te, Almanya'da bulunduğu sırada, Deutsche Welle'ye verdiği röportajdaki 'Kürt kökenli politikacılar tarafından kurulan HDP'nin, PKK ile bağı olduğu söyleniyor. Buna ne dersiniz?' sorusu üzerine, partisinin PKK ile bağı olmadığını söylediği ve 'PKK bir halk özgürlük hareketidir. Aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür. Bizler PKK'nın bu hedeflere ulaşma konusunda başvurduğu yöntemleri onaylamıyoruz. Ancak şunu da kabul etmeliyiz ki, uyguladığı program terör değildir.' dediği belirtiliyor.

Yüksekdağ'ın, bu sözlerle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle başsavcılıklar, 152 milletvekili hakkında 799 ayrı soruşturma açmıştı.

TCK ve CMK hükümleri uyarınca yürütülen süreçte, dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam ediyor. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanıyor.

Milletvekilliğinin sona ermesi, anayasanın 'Milletvekilliğinin Düşmesi' başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. Ceza alan vekiller için 'Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle olur.' hükmü uygulanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile