Bakan Avcı, Bakanlıkta basın mensuplarıyla bayramlaşmasında, SBS'nin kaldırılmasına ilişkin soru üzerine, yaz boyunca paydaşlarla toplantılar yaptıklarını, bunların en sonuncusunun da İstanbul'da gerçekleştirildiğini belirtti.
SBS'nin yerine öğrencilerin önündeki 4 yılı etkileyecek tek bir sınav koymama konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü vurgulayan Avcı, "Yeni bir sınav icat etmiyoruz. Sadece öğrencilerin yıl içerisinde zaten girdikleri yazılı sınavlardan bazılarını daha denetimli yaparak, notların daha güvenilir olmasını, bunların da liseye geçişlerde kullanılabilmesini sağlamak istiyoruz. Yaptığımız çalışma buna yönelik. Yani SBS'nin yerine yeni bir sınav, sınavlar icat etmiyoruz" diye konuştu.
Okullarda yıl içinde belli derslerden yapılan yazılı sınavlardan bazılarını, Milli Eğitim Bakanlığının denetiminde, gözetiminde ve değerlendirilmesinde gerçekleştirmeyi plandıklarını vurgulayan Avcı, hangi yazılıların MEB'in denetimde yapılacağını, bunların ağırlıklarının ne olacağını, toplantılarda elde ettikleri geri beslemeleri değerlendirdikten sonra duyuracaklarını söyledi.
-Dershanelerin kapatılması-
Ailelerin dershaneler konusunda acele etmemesi yönündeki uyarılarının hatırlatılarak, süreçteki son durumun sorulması üzerine Avcı, konunun uzun süredir kamuoyunun gündeminde olduğuna işaret etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 3 yıldır bunu bazı toplantılarda açıkladığını anımsatan Avcı, dershanelerin kapatılmasından çok dönüştürülmesinden söz edilebileceğini kaydetti.
Dershanelerin tek bir sınava yönelik, test becerileri kazandıran kurumlar olmaktan çıkarılıp, özel okul olması için öteden beri Milli Eğitim Bakanlığınca çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Avcı, şöyle konuştu:
"Benim acele etmeyin deyişimin de sebebi şu, zaten biliyorsunuz ocak ayında dershaneler kayıtlara başlıyorlar. Gerekli izin işlemleri ocak ayında başlıyor. Dolayısıyla benim o açıklamayı yaptığım tarihte dershaneler öğrenci alımlarına başlamışlardı ve ruhsatları da yenilenmişti. O tarihte bugünkü mevzuat çercevesinde şöyle yapın böyle yapın diyemem demiştim. Çünkü ocak ayından itibaren dershaneler zaten Milli Eğitim Bakanlığından alınan izinler çercevesinde öğrenci kayıtlarını yapmışlardı. Bu kayıt olan öğrenciler, önümüzdeki 2014 Haziranı'na kadar herhalde kurslarına devam edecekler. Dershanelere kaydolmuş öğrenciler, büyük bir bölümü en azından 2014 Haziranı'na kadar muhtemelen ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar."
Dershaneleri dönüştürme programının gerçekleşebilmesi için yasal düzenleme gerektiğine işaret eden Avcı, bunun ancak Meclis açıldıktan sonra söz konusu olabileceğini, Milli Eğitim Bakanlığının tek başına bir şey yapamayacağını kaydetti.
Konunun Meclis'in tasarrufunda olduğunu vurgulayan Avcı, "Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir düzenlemeyle dershaneler özel okula dönüşebilecek. O zaman demek ki bu ne zamana denk gelir, önümüzdeki yasama döneminde yapılacak böyle bir düzenleme ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olur. Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir yasal düzenlemenin uygulaması 2014-2015 ders yılına uzanır" ifadesini kullandı.
Sektör temsilcilerinin, özel okula dönüşmek için süre ve imkan istediğini aktaran Avcı, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının üzerinden 3 yıl geçtiğini anımsatarak, "Bir yıl da buradan 2014-2015'e sarkacağına göre demek ki 4 yıllık bir geçiş süreci fiilen tanımmış oldu" şeklinde konuştu.
Bazı köklü kuruluşların özel okula dönüşmeye başladığını anlatan Avcı, daha küçük kuruluşların kendi aralarında birleşerek benzer bir dönüşüm programı uygulayabileceklerini söyledi.
Dershanelere bu süreçte arsa, kredi kolaylıkları gibi teşvikler de öngürüldüğünü vurgulayan Avcı, buralarda görevli öğretmenlerin, öğreticilerin ve çalışanların, milli eğitim sistemine, gerek özel okullar üzerinden gerek başka yöntemlerle entegre edilmeleri için hazırlıkların yapıldığını belirtti.
Avcı, öğrencileri, aileleri ve sektör çalışanlarını mağdur etmeyecek şekilde meseleyi çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Avcı, Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin soru üzerine de konunun sadece MEB'i ilgilendirmediğini, MEB'in siyasi iradenin gösterdiği istikamette gerekli düzenlemeleri yapacağını ifade etti.
YÖK'ün 29 yaşındaki erkeklerin üniversitelere kayıt olabileceği ancak askerliklerinin tecil edilmeyeceği yönündeki kararının hatırlatılması üzerine Avcı, konuyla ilgili YÖK'ün aydınlatıcı bir açıklama yapacağını söyledi.
Okuma yaşının erkene çekilmesiyle derslik konusunda sıkıntı yaşanacağı iddialarına ilişkin soruyu da Avcı, "Geçen sene yeten derslik bu sene hayli hayli yeter. Bu sene işimiz daha kolay merak etmeyin sorun yok" diye yanıtladı.
Fıla Disiplin Kurulu, Milli Güreşçi Rıza Kayaalp'in Müsabakalardan 6 Ay Men Cezasını, Fıla Temyiz Kurulu Davayla İlgili Karara Varana Kadar Askıya Aldı.
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılması sürecine ilişkin "Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir düzenlemeyle dershaneler özel okula dönüşebilecek. Önümüzdeki yasama döneminde yapılacak böyle bir düzenleme ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olur" dedi.