Fildişi Sahili'nde muhalefetteki Fildişi Halk Cephesi Partisi (FPI) Başkanı Pascal Affi Nguessan, muhalefetin, yeni anayasa taslağına ilişkin görüşlerinin iktidar tarafından önemsenmediğini savundu.
Nguessan düzenlediği basın toplantısında, muhalif koalisyon Demokratik Güçler İttifakı (AFD) adına yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Alassane Vattara'nın geçen hafta sonu yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerini değerlendirdi.
Vattara'nın isteklerini zorla herkese kabul ettirmek istediğini öne süren Nguessan, 'İktidar, muhalefetin anayasa tasarısı hakkındaki fikirlerine kulak tıkıyor ve bu nedenle iktidarla aramızdaki ilişkiler koptu.' dedi.
Vattara, ulusa sesleniş konuşmasında, anayasa referandumunun ekim ayında yapılmasının planlandığını belirterek, yeni anayasayla devlet yönetiminde bir senato ve bir devlet başkanı yardımcılığı makamının da oluşturulacağını bildirmişti. Vattara, söz konusu senato ile parlamentoya çift yönlü bir statü kazandırılacağını, meclisin üstünlüğüne zarar verilmeyeceğini vurgulamıştı.
- Muhalefet, anayasa değişikliği projesine karşı çıkmıştı
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, mevcut anayasadaki 'devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı' yeni anayasa taslağında yer almıyor.
Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu yönündeki iddialarla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara seçim kampanyasında, 'Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız.' ifadesini kullanmıştı.
Anayasa taslağının ön çalışmasının yapılması amacıyla mayısta bir grup uzman görevlendiren Vattara, haziranda da muhalefet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve dini aktörlerle bir araya gelerek görüşlerini almıştı.
Öte yandan, muhalefetten 23 parti temsilcisi geçen ay, Vattara'yı, anayasa değişikliği projesini iptal etmeye çağırmıştı.
Muhalefet, projenin, Vattara'nın seçtiği yolun demokratik prensiplere ve yasalara aykırılığı nedeniyle kabul edilemeyeceğini, yeni anayasa taslağının üzerinde çalışılması için kurucu meclis ve tüm aktörlerin temsil edildiği ulusal bir komisyon oluşturulması gerektiğini kaydetmişti.
Fildişi Sahili'nde Anayasa Değişikliğine Doğru
Muhalefet lideri Nguessan: 'Muhalefet ile iktidar arasındaki ilişkiler koptu'.