Medeniyetlerde hayatin en önemli figürlerinden ‘Hayat Agaci’ ile keçinin anildigini aktaran Filik, “Keçi, esas yasam yeri daglik, kayalik yamaçlar ile ormanlik arazilerdir. Dag keçileri halen daglarimizda yasamlarini devam ettirirken, evcillestirilen irklarin yasamsal aktivitelerini yerine getirebilmeleri açisinda daglik alanlardaki göç yolu çok önemlidir. Daglik alanlardaki yerlesim yerlerinde (ORKÖY) yetistirilen keçiler farkli bitki türlerinden beslenerek kaliteli ürünler üretirken, üretkenlikleri de artmaktadir. Keçiler, ormanlik alan içerisinde gelisen çali çirpinin (makilik) kontrollü büyümesinde de önemli rol oynamaktadir” dedi.
Keçilerin "Son yillarda özellikle entansif hayvancilik modellerine geçilmesi ve çoban temini konusunda yasanan sorunlarin yaninda orman içerisinde yanlis otlatmadan kaynakli zararlar neticesinde keçiler özellikle ormanlik arazilerden uzaklastirildi" diyen Filik, “Keçinin özellikle ormanlik alanlarda verdigi zararlar sürekli vurgulanirken faydalari hep göz ardi edilmistir. Keçi kilometrelerce gezebilen ve en sarp noktalara dahi tirmanabilen bir hayvan türüdür. Ormanlik arazi içerisindeki ulasabildigi çali çirpidan faydalanabilen hatta agaçlarin alt dallarini dahi tüketebilen bir hayvandir. Belki de ormanlik arazi de yanlis otlatmadan kaynakli genç agaçlarin alt sürgünlerine de vermis oldugu bu zarar sebebiyle doganin bir parçasi olan ve dogal ekosisteme fayda saglayan keçiler ormanlardan uzaklastirilmistir. Ancak, bu hayvanlar koruluk dönemi sonrasinda belli yükseklige ulasmis agaçlarin arasina yaylim için salinabilse, keçilerin ormanlik araziye verdigi zarar yanginlarin verdigi zarardan daha az olacak ve hatta faydalari söz konusu olacaktir. Keçi ormanlik arazide gezerken yerde bulunan bitkilerden otlayarak yer ile agacin dallarinin birlestigi bölgeleri temizleyip, yer yanginlarinin üst kisimlara siçramasina engel olur, arazi içerisindeki gezintisi sirasinda biraktigi diski ile dogal gübreleme yapar ve ayak yapilarindan dolayi orman agaçlarin tohumlarinin topraga gömülmesine katki saglamasinin yaninda agaçlar arasindaki çalilari tüketmek suretiyle dogal temizlik yaparak güvenlik güçlerinin islerini kolaylastirarak terörle mücadeleye de ekstra katkisi saglayan bir hayvandir” ifadelerini kullandi.
Filik Açiklamasi 'Orman Yanginlarinin Önlenmesinde Keçilerin Rolü Büyük'
Kirsehir Kent Konseyi Tarim Çalisma Grubu Baskani Doç. Dr. Gökhan Filik, son günlerde yasanan orman yanginlarinin önlenmesinde keçinin saglayabilecegi faydalar hakkinda açiklama yapti. Filik, kadim medeniyetlerin yegane hayvani keçinin MÖ 8000’li yillarda Mezopotamya’da evcillestirilmis Orta Asya’da Altay Türklerinde, Sümerlerde, Asurlularda, Hititlerde ve Friglerde hayat agaci ile tasvir edilen bir hayvan oldugunu söyledi.