Filipinler'de MİKC Silahlı Grupları Barışa İkna Edecek

MİKC, şiddete başvuran grupları silah bırakmaya ikna etmek için görüşmelere başladığını açıkladı.

Filipinler'de hükümetle yürüttüğü barış görüşmelerinde sonuca yaklaşan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), bölgedeki diğer grupları silah bırakmaya ikna etme çalışmalarına başladığını duyurdu.

MİKC Başkan Yardımcısı Cafer Gazali, ülkede yayın yapan ABS-CBN News haber kanalına yaptığı açıklamada, Müslüman Mindanao eyaletinde hükümetle çatışmalara devam eden militan grupları ikna için görüşmelere başladıklarını bildirdi.

Gazali, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin hafta başında acil olarak görüşülmesi kaydıyla kongreye gönderdiği Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) şiddete başvuran grupların ikna edilmesi açısından kilit nitelikte olacağını vurguladı.

Gazali, Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao eyaletine özerk bir yönetim sağlayacak yasanın söz konusu grupların Manila yönetimiyle çatışma gerekçelerini ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

- DEAŞ bağlantılı gruplar

Gazali, 'Maute'yi, Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçılarını (BİÖS), Ebu Seyyaf'ı ve diğer grupları ikna edecek olan budur. Bu yegane çözümdür. Eğer bu problem ortadan kalkarsa artık savaşmaya gerek kalmaz. Çünkü bu gruplar, onları temsil eden bir yönetim olmadığı için savaşıyor.' ifadelerini kullandı.

DEAŞ'a bağlılığını ilan eden üç militan grubun adını özellikle açıklayan Gazali, söz konusu grupların ideolojik değil, lojistik sebeplerle DEAŞ'a yakınlaştığını, bu sayede silah edinip mali destek sağladıklarını savundu.

Gazali, 'Amacımız bu grupları MİKC çatısı altında meşru siyasi zemine dönmeye ikna etmektir. Müslüman olarak bu kardeşlerimizle oturup konuşmak, onları ikna etmeye çalışmak görevimizdir. Savaşmak en son isteyeceğimiz şeydir.' değerlendirmesinde bulundu.

MİKC'in inisiyatifi, hükümet güçleri ile Maute ve Ebu Seyyaf grupları arasında Marawi kentinde yaklaşık 4 aydır devam eden çatışmaların ardından geldi. Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta güneydeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde bir uluslararası terör suçlusunu yakalamak üzere operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Ebu Seyyaf ve Maute örgütü militanları kenti kuşatmıştı. Çıkan çatışmaların ardından Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de 'kalkışma olduğu' gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz'da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Filipinler hükümeti ile MİKC arasında 2014 yılında imzalanan barış anlaşması kapsamında, ülkenin güneyinde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanınmasını öngören BTY önerisi Duterte'ye bu yılın temmuz ayında iletilmişti.

Üzerinde uzlaşmaya varılan yol haritasına göre, Duterte'nin BTY'nin kongrede öncelikli görüşülebilmesi için taslağı 'acil' koduyla meclise sunmasının ardından tasarının bu yılın sonuna kadar yasalaşarak meclisten geçmesi öngörülüyor.

Önerinin, 2018'de ocak-mayıs döneminde halkoyuna sunulması bekleniyor. Bölge halkı, tasarının hayata geçip geçmeyeceğine karar vermek için sandık başına gidecek. BTY'nin kabul edilmesi halinde ise siyasi özerkliği hayata geçirmek üzere Bangsamoro Geçiş Otoritesi kurulacak. Bu organ bölgede özerk bir hükümetin kurulmasını sağlayacak serbest seçimleri gerçekleştirecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile