Yüksek Mahkeme Sözcüsü Theodore Te, sıkıyönetimin iptali için muhalefet partisi milletvekilleri, aktivist gruplar ve Marawi'den 4 sivilin verdiği dilekçelerinin reddedilmesine oy çokluğuyla karar verdiklerini belirtti.
Te, 15 yargıçtan 11'inin dilekçelerin reddi, 4'ünün ise kabulu için oy kullandığını ifade etti.
Muhalefet partisi milletvekilleri, 5 Haziran'da Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin 23 Mayıs'ta Mindanao'nun Marawi kentinde ilan ettiği 60 günlük sıkıyönetimin yeniden gözden geçirilmesi ve iptali için dilekçeyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Dilekçeye imza atan milletvekilleri, Duterte'nin Mindanao'da sıkıyönetim ilan etmesinin, gerçek dışı ve uydurma gerekçelere, isyan ve istilanın var olduğu şeklinde kendi kendine oluşturduğu spekülasyonlara dayandığını savunmuştu. Hazırladıkları dilekçede bölgede sıkıyönetim ilan edilmesini gerektirecek bir ihtilal ya da istila söz konusu olmadığına işaret eden mittevekilleri, Duterte'ye bağlı milletvekillerinin çoğunun Kongre'de sıkıyönetim ilanının iptal edilip edilmemesine yönelik ortak oturum yapılmasını reddederek anayasal görevlerini ihmal ettiklerini ileri sürmüştü.
Filipinler'de ordu, 23 Mayıs'ta, Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenlemiş, operasyonun ardından çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.
Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abell, 23 Mayıs'ta, resmi ziyaret için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Marawi'de 'kalkışma olduğu gerekçesiyle' anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu.
Filipinler'de Sıkıyönetimin İptali Talebine Ret
Filipinler'de Yüksek Mahkeme, terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütünün kuşatması altındaki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde ilan edilen sıkıyönetimin iptaline ilişkin dilekçeleri geri çevirdi.