Filipinler'deki Barış Süreci

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasındaki barış müzakerelerini takip eden Bağımsız İzleme Heyeti (TPMT), Filipinler meclisinde onaylanmayı bekleyen Temel Yasa'yla ilgili olarak, "1987 anayasası kapsamında öngörülen Bangsamoro Özerk Yönetimi'nin kanuni dayanağı olan Temel Yasa'nın geçirilmesiyle meclis, tüm ülkenin çıkarına olan barış, güvenlik ve refahın tesis edilmesindeki liderliğini göstermiş olacak" ifadesini kullandı.

TPMT, yaptığı yazılı açıklamada, Filipinler hükümetiyle MİKC arasında devam eden barış sürecini Temmuz 2013'ten bu yana izlediklerini ve hem Manila hem de Mindanao'daki taraflarla "mümkün olan en geniş aralıkta" görüşmeler yürüttüklerini hatırlattı.

"Temas halinde olduğumuz tüm kesimlerde gözlemlediğimiz, barış, güvenlik, refah, ilerleme ve daha iyi bir geleceğe duyulan evrensel arzudan etkilenmiş bulunuyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Müslüman Mindanao'da, 40 yıldan fazla süredir silahlı çatışma altında yaşayanlar, aynı zamanda barışın doğuracağı muazzam faydaların, bölgenin tam kapasitesine ulaşmasında ve tüm ülkenin kalkınma ve güvenliğine katkı sağlayacağını anlamış bulunuyorlar."

- "Barış sürecinin başarıyla sonuçlanması tüm dünyanın yararına"

Uluslararası toplumun, Filipinler'deki barış sürecini "hayranlıkla" izlediği belirtilen açıklamada, "Barış sürecinin başarıyla sonuçlanması, sadece Mindanao'daki Bangsamoroluların değil, Filipinler'in tamamına ve aynı zamanda dünyanın yararına olacaktır. Hepimiz, suç, radikalizm ve terörizmin nasıl kolay bir şekilde ulusal sınırları aşıp dünya çapında çatışma ve yoksulluğa sebebiyet verdiğini müşahede etmiş bulunuyoruz" denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Hiç kimse Mindanao'da sürdürülebilir barışı tesis etmenin kolay olduğunu söylemedi. Zira barışın temellerinin oluşturulması yıllarca süren çabaların yanı sıra gerileme ve ilerlemelerle atılmıştır. Şu an, 18 yıllık müzakerelerin neredeyse başarılı bir sonuca varabileceği kritik bir kavşakta bulunuyoruz. Beklentiler yükselirken başarısız olma korkusu artıyor.

Özerk bölgenin kurulması için Temel Yasa'yla ilgili meclisteki kapsamlı müzakereler ve buna eşlik eden geniş kapsamlı istişareler, ilgili tarafların kesinlikle anlaşmanın detayları ve taslak yasanın içeriğiyle ilgili kendilerini ifade etmelerine olanak sağladı. Aynı zamanda da barışın nimetleri ve çatışmanın bedellerini net bir şekilde ortaya koydu. Şimdi yasama sürecini tamamlamak, Mindanao ve tüm Filipinler'in refah ve güvenliğini inşa etmek için tarihi bir fırsat yakalandı. 1987 anayasası kapsamında öngörülen Bangsamoro Özerk Yönetimi'nin kanuni dayanağı olan Temel Yasa'nın geçirilmesiyle meclis, tüm ülkenin çıkarına olan barış, güvenlik ve refahın tesis edilmesindeki liderliğini göstermiş olacak.

Barış artık ulaşılabilir uzaklıkta ve biz, meclisin siyasi iradesi ve vizyonunun bu tarihi anı yakalayacağına gerçekten inanıyoruz. TPMT, bu nedenle kabul edilebilir ve anlamlı Temel Yasa'nın zamanında kabulü için Filipinler'den ve tüm dünyadan desteklerini dile getirenlere katılıyor."

Mindanao Müslüman Özerk Bölgesi'nin Bangsamoro Özerk Yönetimi'ne dönüşmesinin kanuni dayanağı olan Temel Yasa, Filipinler meclisinde onaylanmayı bekliyor. Temel Yasa'nın, meclisin tatile gireceği 19 Aralık'a kadar meclisten geçmemesi halinde, barış sürecinin sekteye uğrayıp yeniden silahlı çatışma ortamına geri dönülmesinden endişe ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile