Filipinler ajansının haberine göre, Aquino yaptığı açıklamada, Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören BTY'nin senatodan geçmesi halinde Filipinler'e ve Mindanao'ya küresel ilginin artacağını ifade ederek, BTL'nin Mindanao'da meşru bir yönetimi hayata geçireceğini söyledi.
Aquino, gelecek hafta başında senatoyu ziyaret edeceğini ve BTL'nin bir an önce onaylanması için komisyon başkanlarıyla görüşeceğini de kaydetti.
Bu arada Senato Başkanı Franklin Drilon, çok sayıda senatörün seçim kampanyaları nedeniyle yoğun olduklarını ve kısa süre zarfında bekleyen yasa tasarılarını geçirmek için çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Ülkede yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayacak olan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle 5 Şubat'ta yeniden tatile girecek. Bu durumda BTY'nin senatoda kabulünün seçim sonrasına kalabileceğinden endişe ediliyor.
Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı.
Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Törende 145 savaşçı silahlarını, Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.
Yasanın onaylanması halinde, Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Bu yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor.
Filipinler'deki Barış Süreci
Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) bir an önce senatodan geçmesi gerektiğini bildirdi.