Filipinler'deki Barış Süreci

Duterte, hükümet ile MIKC arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesini istedi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, hükümetinden, eski iktidarla Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında imzalanan barış anlaşmalarını hayata geçirme çabalarını sürdürmelerini istedi.

Devlet Başkanlığı Barış Müşaviri Jesus Dureza, AA muhabirine açıklamada, Duterte'nin yemin töreninde yaptığı konuşmaya dikkati çekti.

Duterte'nin anayasal ve yasal reformlara uygun olarak imzalanan tüm barış anlaşmalarının sürdürülmesinin üzerinde durduğunu belirten Dureza, 'Bizler bu yönde çalışacağız.' dedi.

Duterte'nin kendilerine, anayasa ve diğer kanunlar doğrultusunda anlaşmaları uygulamaya koymalarını söylediğine dikkati çeken Dureza, bunların, gruplar ve özellikle yerli halkı içine alan 'kapsayıcı bir yol haritası' ile birleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkede barışın inşası ile ilgili kalkınma çabalarının önemini vurgulayan Dureza, 'Sadece barış anlaşmaları imzalamak yetmez, bunlar tek başına sürdürülebilir olmayacaktır. Bizler bu anlaşmaları kalkınmayla birleştirmeliyiz. Diğer bir değişle, anlaşma imzaladığınızda, insanları daima barışın temettüleri olarak hissettirmeniz gerekir çünkü bu, tüm kazanımları sürdürecek gelişmedir.' ifadesine yer verdi.

Filipinler'de devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'nin 30 Haziran'da düzenlenen yemin töreni öncesinde, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) liderleri, hükümetle yapılacak barış görüşmelerinde ortak hareket etme konusunda anlaşma imzalamıştı.

Maguindanao bölgesinde yer alan Darapanan kampındaki imza töreninde konuşan MİKC lideri Hacı Murad İbrahim, iki tarafın barış görüşmelerinde tek gündemle katılmak için birlikte çalışılması gerektiğini vurgulamıştı.

MUKC lideri Muslimin Sema, Duterte'nin ülkenin güneyinde Moro'daki sorunlara barışçıl çözüm getireceğinden umutlu olduğunu söyleyerek, Moro'daki barış anlaşmalarının sonuçlanmamasından eski hükümeti sorumlu tutmuştu.

Filipinler'de Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda 'Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi' adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresine sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile