Filistin Bağımsızlık Bildirisi'nin 28. Yılı

Filistin Ulusal Meclisi: 'Ortadoğu'da güvelik, barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu Filistin halkına kendi kaderini belirleme ve geri dönüş hakkının verilmesi ile başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçiyor'.

Filistin Ulusal Meclisinden, Ortadoğu'da barışın ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun Filistin'in bağımsızlığının tanınması olduğu belirtildi.

Filistin Bağımsızlık Bildirisi'nin 28. yıl dönümü münasebetiyle Ulusal Meclis'in Ürdün'ün başkenti Amman'daki ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 'Ortadoğu'da güvelik, barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu Filistin halkına kendi kaderini belirleme ve geri dönüş hakkının verilmesi ile başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçiyor.' denildi.

İsrail'in, kamuoyunda 'ezan yasağı' olarak bilinen yasa tasarısına da değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Halkımızın savaşı devam ediyor. İsrail'in uyguladığı terör ve Kudüs ile 1948 sınırları içindeki kentlerde bulunan camilerden ezan okunmasını yasaklayan ırkçı kanunları bizi korkutmuyor. Filistin halkı her şeye rağmen topraklarında kalmaya devam edecektir. İşgalin son bulması ve Filistin'in bağımsızlığı için, Arap ve İslami ülkelerinin hükümetlerini ve liderlerini Filistin direnişine destek olmaya ve sorumluluk almaya çağırıyoruz.'

Açıklamada, Birleşmiş Milletler'den (BM) de Filistin hakkında aldığı kararları uygulamaya koyması talep edildi.

Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat, Cezayir'de sürgünde bulunduğu 15 Kasım 1988'de Filistin Bağımsızlık Bildirisi'ni ilan etmişti. 'Başkenti ebediyen Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını' içeren bağımsızlık ilanı, 105 ülke tarafından tanınmış, söz konusu devletlerin 70'ine Filistin büyükelçileri gönderilmişti.

Filistin, 29 Kasım 2012'de de BM Genel Kurulu'nda 'üye olmayan gözlemci devlet' olarak tanınmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile