Filistin'de bir ilk yaşandı

Filistin'de bir ilk yaşandı

3 Filistinli bir ilke imza attı.

Batı Şeria'daki El Halil'de bulunan Filistin Politeknik Üniversitesi'nde mühendislik okuyan üç Filistinli öğrenci, güneş enerjisiyle çalışan ilk Filistinli otomobili üretti.

Gövdesinde güneş panelleri bulunan beyaz araç, saatte 30 kilometre hız yapabiliyor. Öğrenciler çok kısıtlı imkanlarla otomobili üç ayda tasarlamış ve parçalarını bir araya getirmiş.

Araç, arka bölümünde bulunan yansıtıcı güneş panellerinden elde edilen enerjiyle dolan akünün 2 beygir gücünüdeki eletrikli motoru çalıştırması sayesinde hareket ediyor.

Akü, güneş enerjisiyle doluyor, bulutlu havalarda ise elektrikle de şarj edilebiliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirme projesi kapsamında öğrenciler tarafından üretilen araç Filistin'in bu türden ilk yerli aracı olma özelliğini taşıyor.

Makine mühendisliği bölüm başkanı Dr. Zahdi Salhab, "Neredeyse hiç sanayi yok, yani tüm kirliliğin neredeyse tamamı araçlardan kaynaklanıyor" diyor ve projenin aracın kullanıma sokulabilmesi için daha fazla maddi destek sağlamasını umuyor.

Salhab, "Yaklaşık 4 bin dolara mal olur, fakat daha iyi performans sağlayan, daha hızlı ve uzun süre, her koşulda gidebilen gerçek bir otomobil yapmak için bunun iki katına ihtiyacımız var" diyor. 

Veteknoloji
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile