Filistinli bazı aileler, düğünden bir kaç gün önce damat ve gelinin ayrı ayrı mekanlarda arkadaşları ve akrabalarıyla eğlendiği bu geleneği hala yaşatıyor.
Kına gecesi için damat, arkadaşları eşliğinde özenle süslenmiş develer üzerinde, geleneksel müziklerin çaldığı alana getiriliyor. Kına gecesini yapıldığı alanda damadın yakınları ve arkadaşları çeşitli geleneksel danslar yaparak eğleniyor.
Gecenin sonlarına doğru damadın annesi, gül yaprakları ve mumlarla süslenen kına tepsisiyle gelerek, oğlunun sağ eline şarkılar eşliğinde kına yakıyor. Kına yakılma esnasında damadın büyükannesi, teyzeleri, halaları ve mahallenin kadınları da bu mutluluğa tanıklık etmek üzere alanda hazır bulunuyor. Damadın arkadaşları e akrabaları da isterse o gecenin anısına ellerine kına yaktırabiliyor.
Damadın sağ eline kına yakılmasının ardından gelinin arkadaşları ve akrabalarıyla eğlendiği alana geçiliyor. Kayınvalide orada da gelinin ellerine ve ayaklarına kına ile güzel şekiller nakşediliyor. Ayrıca gelini avuçlarına kendisi ile damadın baş harfleri de işleniyor. Gelinin arkadaşları da bu mutluluğa eşlik ederek ellerine gül, ağaç dalı gibi çeşitli şekiller çizdiriyor. Kına adeta Filistinli kızların ellerinde bir sanatsal bir tabloya dönüşüyor.
Zarab ailesi de bu adeti yaşatan Filistinli ailelerden biri... Oğulları Muhammed'e dünya evine girmeden hemen önce eğleneceği geleneksel kına gecesi düzenledi.
Damadın anesi Kerima Zarab, "Bu bizim kadim bir adetimiz. Ve bu geleneği hala koruyoruz. Mutlu bir yuva kuracak olan çiftlerden damadın sağ eline kına yakarken, gelinin ellerini kınayla yapılan güzel şekiller işliyoruz" dedi.
Filistin'de Geleneksel Kına Gecesi
Filistin'de hala yaşatılan geleneksel kına geceleri, renkli sahnelere tanıklık ediyor.