Filistin'de Öğrenci Konseyi Seçimi Heyecanı

Batı Şeria'nın Ramallah şehri yakınlarında yer alan ve Filistin'in en büyük üniversitelerinden olan Birzeit Üniversitesi'nde yarın yapılacak Öğrenci Konseyi seçimleri öncesi binlerce öğrencinin katılımı ile münazara düzenlendi Hamas ve Fetih taraftarı öğrenci grupları arasında geçmesi beklenen yarınki seçimler, genel seçimlerin olmadığı ülkede halkın genel siyasi kanaatini yansıtması bakımından önemli bulunuyorYarınki seçimlerde Fetih'e bağlı Şehit Yasir Arafat Bloğu için oy kullanacağını söyleyen Halkla İlişkiler ikinci sınıf öğrencisi Nabbah: 'Ülkenin her yerinden gençler buraya oyunu kullanmaya geldi. Bu yüzden bu seçimlerin halkın genel siyasi kanaatini yansıtacağını ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum'Hamas'a bağlı İslami Vafa Bloğu'na oy vereceğni söyleyen Makine Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Arman: 'Gençler toplumu temsil kabiliyeti olan en büyük grup. Bu yüzden buradaki seçim sonuçlarının halkın genel siyasi kanaatini yansıtacağına inanıyorum. Yakın bir zamanda genel seçimlerin de olmasını ümit ediyorum' Geçen yıl Birzeti üniversitesinde yapılan seçimlerde Hamas'a bağlı İslami Vafa Bloğunun 51 sandalyenin 26'sını kazanması üzerine, diğer üniversitelerde de yapılması beklenen öğrenci konseyi seçimleri iptal edilmişti

Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki Birzeit Üniversitesinde yarın yapılacak Öğrenci Konseyi seçimleri öncesi binlerce öğrencinin huzurunda münazara düzenlendi.

Filistin'in en büyük üniversitelerinden biri olan Birzeit'in kampüsünde düzenlenen ve miting havasında geçen münazarada, seçime giren öğrenci gruplarının temsilcileri vaatlerini ve siyasi görüşlerini anlattı.

Hamas, Fetih ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi gibi ülkedeki siyasi partilere bağlı öğrenci gruplarının temsilcilerinin binlerce gencin huzurunda yaptığı konuşmalar, sık sık destek veya tepki sloganlarıyla kesildi.

Farklı gruplara oy vereceğini söyleyen öğrencilerin ortak görüşü ise 2006'dan beri genel seçimlerin yapılmadığı ülkede, yarınki öğrenci konseyi seçimlerinin halkın genel siyasi kanaatini yansıtacağı yönünde.

- Kamu oyu yoklaması niteliğinde -

Yarınki seçimlerde Fetih'e bağlı Şehit Yasir Arafat Bloğu için oy kullanacağını söyleyen Halkla İlişkiler ikinci sınıf öğrencisi Ravan Nabbah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Demokratik açıdan bu seçimler önemli. Eğer siyasi görüşlerimizi yansıtmak istiyorsak bu öğrenci seçimleri bunun bir yolu' değerlendirmesinde bulundu.

Seçime Filistin'in Kudüs, Ramallah ve Nablus gibi farklı şehirlerinden birçok öğrencinin katıldığını belirten Nabbah, şunları kaydetti:

'Ülkenin her yerinden gençler buraya oyunu kullanmaya geldi. Bu yüzden bu seçimlerin halkın genel siyasi kanaatini yansıtacağını ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada konuşulan sadece üniversite ile ilgili değil. İsrail işgali hakkında düşündüklerimiz, kendi hükümetimize ve sorunlarımıza bakışımız. Bunların hepsi konuşuldu. Bugünkü seçimler sokağın görüşünü yansıtacak.'

Hamas'a bağlı İslami Vafa Bloğu'na oy vereceğini söyleyen Makine Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Cihat Arman da yarınki öğrenci konseyi seçimlerinin halkın genel kanaatini yansıtacağına kendisinin de katıldığını belirterek, 'Gençler toplumu temsil kabileyeti olan en büyük grup. Bu yüzden buradaki seçim sonuçlarının halkın genel siyasi kanaatini yansıtacağına inanıyorum. Yakın bir zamanda genel seçimlerin de olmasını ümit ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Arman, İslami Vafa Bloğu'na oy verecek olmasının nedenini ise 'Hamas'ın vaatlerine sadık kalması' şeklinde açıkladı.

Binlerce öğrencinin oy kullanması beklenen Öğrenci Konseyi seçimleri için yarışacak gruplar İslami Vafa Bloğu (Hamas), Şehit Yasir Arafat Bloğu (Fetih), Öğrenci İlerleme Anketi, Birzeit Öğrenci Birliği, Öğrenci İnsiyatifi ve Tüm Kesimler İçin Filistin olarak açıklandı.

Yaklaşık 9 bin 500 öğrenciyi temsil edecek Öğrenci Konseyi'nin 51 üyesi bulunuyor.

Geçen yıl Birzeti Üniversitesinde yapılan seçimlerde Hamas'a bağlı İslami Vafa Bloğunun 51 sandalyenin 26'sını kazanması üzerine, diğer üniversitelerde de yapılması beklenen öğrenci konseyi seçimleri iptal edilmişti.

Filistin'deki üniversitelerde Öğrenci Konseyi seçimleri her yıl tekrar ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile