Filistin'den Almanya Cumhurbaskani'nin 'UCM'nin Israil'i Yargilama Yetkisi Yok' Açiklamasina Tepki

Filistin yönetimi, Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier'in "Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (UCM) isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarindan dolayi Israil'i yargilamaya yetkisi olmadigi" yönündeki açiklamasina tepki gösterdi.



Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Steinmeier'in açiklamalari kinanarak bunun uluslararasi hukuk kurallarindan sapma ve mahkemenin çalismalari ile kararlarina müdahale anlamina geldigi belirtildi.

Açiklamada, "Tüm hak ve görevlere sahip bir devlet olarak Filistin'in uluslararasi düzeydeki statüsü, Almanya Cumhurbaskani'nin veya devletinin görüsüne tabi degildir." ifadelerine yer verildi.

Eski UCM Bassavcisi Fatou Bensouda, 3 Mart'ta isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarina iliskin resmi sorusturma baslatildigini duyurmustu.

Bassavci Bensouda, sorusturmanin 13 Haziran 2014'ten bu yana isgal altindaki Dogu Kudüs ile Bati Seria'nin yani sira abluka altindaki Gazze Seridi'nde islendigi öne sürülen savas suçlarini kapsayacagini belirtmisti.

Israil'e yapacagi resmi ziyaret öncesi dün Haaretz gazetesinin sorularini yanitlayan Almanya Cumhurbaskani Steinmeier, UCM'nin isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarindan dolayi Israil'i yargilamaya yetkisi olmadigini ileri sürmüstü.

Steinmeier "Alman hükümetinin tutumu, bir Filistin devletinin olmamasi nedeniyle UCM'nin bu konuda yargi yetkisinin olmadigi yönünde. Bir Filistin devletinin ve toprak sinirlarinin belirlenmesi ancak Israilliler ve Filistinliler arasinda dogrudan müzakereler yoluyla gerçeklestirilebilir. Almanya yine de UCM'nin ve kovusturma makaminin bagimsizligina saygi duymaktadir." ifadelerini kullanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile