Filistin-israil Barış Müzakereleri

Filistin-İsrail barış müzakerelerinin Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, İsrail ile doğrudan görüşmelerin durduğunu bildirdi.

Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, temmuz ayının sonlarından bu yana sürdürülen barış girişimlerine rağmen İsrail'in tutumunun görüşmeleri sekteye uğrattığını savundu.
Görüşmeler süresince İsrail tarafından, 33 Filistinli'nin öldürdüğünü, 5 binden fazla yerleşim yeri inşası için ihale başlattığını, yüzlerce Filistinli'nin evinin yıkıldığını, baskı kurmak amacıyla da Batı Şeria'daki birçok yolun kapatıldığını kaydeden Ureykat, açıklamada "Artık görüşmelerde iletişim kurmanın imkansız olduğu bir aşamaya gelindi" ifadesini kullandı.
Bölgeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptığı, İsrail medyası tarafından da sık sık gündeme taşınan "barış müzakerelerinin devam ettiği" açıklamaların aksine, görüşmelerin bir aydan fazla süredir sekteye uğradığını bildiren Ureykat, "İsrail tarafı, iki devletli değil, iki yönetimli bir çözümden yana. Buna göre, Filistinlilerin idaresi, Filistin yönetiminde, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimcilerin yönetimi de İsrail'in idaresinde olacak" görüşüne yer verdi.

Açıklamasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Kasım ayında sunduğu istifasına da değinerek kabul edilmesini umduğunu belirten Ureykat, o tarihten bu yana İsrail tarafıyla bir görüşmenin gerçekleşmediğini bildirdi.
- Abbas, Obama'ya mektup yazdı
Açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya, İsrail-Filistin barış müzakerelerinde gelinen noktaya ilişkin bir mektup yazdığına da değinen Ureykat, mektupta şu ifadelerin yer aldığını bildirdi:
"İsrail'i bir Yahudi devleti olarak kabul edemem. Filistinli mülteciler sorununun çözümünü ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini içermeyen bir teklifi kabul edemem. Bunun yanı sıra, Filistin hava, kara ve deniz hakimiyetinin İsrail'in elinde olmasını da kabul edemem."
Filistin- İsrail barış müzakereleri yaklaşık 3 yıl süren bir kesintinin ardından geçen Temmuz ayında ABD'nin himayesi altında yeniden başlamış, 9 ay boyunca gizli bir şekilde yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Barış görüşmelerinde çözüm bekleyen konuların başında, sınır sorunu, Kudüs'ün statüsü, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve Filistinli mültecilerin durumu geliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile