Filistin-İsrail Barış Müzakereleri

Filistinli siyasi uzmanlar, 'uluslararası girişimlerin' İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri sürecini yeniden canlandırmada etkili olmayacağını savunuyor Gazze'deki ElUmme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Ebu Amir: 'İsrail Fransa'nın girişimini umursamıyor' 'ABD'nin şu anda başkalık seçimleriyle meşgul olduğunu biliyor dolayısıyla Fransa'nın veya diğerlerinin girişimlerini önemsemiyor' Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Ebu Saide: 'İsrail, kendisini müzakerelerin sonuçlarına bağlı kalmasını sağlayacak herhangi bir uluslararası gözetim istemiyor' Filistin ElEyyam Gazetesi Siyaset Yazarı Avkel: 'İsrail, Fransa'nın girişimini kabul etmeyerek, gelecekte yapılacak herhangi bir müzakerenin önünü kesmeyi amaçlıyor'.

Filistinli siyasi uzmanlar, 'uluslararası girişimlerin' İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri sürecini yeniden canlandırmada etkili olmayacağını savunuyor.

Gazze'deki El-Umme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki siyasi değişim ve gelişmeler nedeniyle İsrail hükümetinin, Filistin konusunu görmezden gelmeye başladığını belirtti.

Ebu Amir, 'İsrail, bölgedeki bazı Arap ülkesiyle ilişkilerinin iyi olduğunu görüyor. Bölgede yaşanan olaylar, uluslararası baskı ve müzakerelerin başlamasını hedefleyen girişimleri dizginleyecek güçlü bir etken.' ifadelerini kullandı.

- 'İsrail Fransa'nın girişimini umursamıyor'

'İsrail Fransa'nın girişimini umursamıyor.' diyen Ebu Amir, 'İsrail zamanı lehine kullanmaya çalışıyor. Avrupa'dan uzak olarak müzakereler konusunda ABD'nin desteğine güveniyor. ABD'nin şu anda başkanlık seçimleriyle meşgul olduğunu biliyor dolayısıyla Fransa'nın veya diğerlerinin girişimlerini önemsemiyor.' dedi.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Muhaymer Ebu Saide, Fransa'nın söz konusu girişiminin ve Avrupalı ülkelerin diğer girişimlerinin içinde bulunulan durumu değiştirecek ve barış sürecini başlatacak güçte olmadığını belirtti.

'İsrail, kendisini müzakerelerin sonuçlarına bağlı kalmasını sağlayacak herhangi bir uluslararası gözetim istemiyor. İsrail, görüşlerini ortaya koyan tek taraf olmakta ısrarcı. Filistin yönetiminin de ya bunu kabul etmesi ya da tümden karşı çıkması gerekiyor.' diyen Saide, müzakerelerde ilerleme kaydedilme ya da konuya uluslararası bir formül bulma ihtimalinin uzak olduğunu dile getirdi.

Saide, 'İsrail kendi çıkarlarına olmayan hiçbir görüşmeyi kabul etmiyor. Ayrıca müzakereler yeniden başlasa bile İsrail, doğrudan görüşmeler yapılması konusunda kendi şartlarını dayatmaya çalışacak. Filistin tarafı da bunu kabul etmeyecek.' ifadelerini kullandı.

- 'İsrail, bağlayıcı hiçbir uluslararası formül istemiyor'

Filistin El-Eyyam Gazetesi Siyaset Yazarı Talal Avkel de İsrail'in ne Fransa ne de diğer Avrupa ülkeleri tarafından yapılacak girişimleri kabul etmeyeceğini belirtti.

Avkel, 'İsrail, kendisini ciddi müzakerelere zorlayan bağlayıcı hiçbir uluslararası formül istemiyor. Şu an hükümetteki bakanlıklar, barış sürecinin sona ermesine ve müzakereler için atılan adımların gerçekleşmemesine çabalıyor.' dedi.

'İsrail, Fransa'nın girişimini kabul etmeyerek gelecekte de Filistinlilere hakkını verme ihtimali olan çözüm sunacak herhangi bir müzakerenin önünü kesmeyi amaçlıyor.' diyen Avkel, 'Uluslararası girişimler, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerinin önünün kesilmesi demek. İsrail bunu kabul etmeyecektir.' ifadelerine yer verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, 30 Mayıs'ta Paris'te İsrail-Filistin barışının ele alınacağı bir uluslararası konferans düzenleneceğini bildirmiş, görüşmelere, ABD, Rusya, AB, BM, Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyi ve yaklaşık 20 ülkenin yetkililerinin katılacağını açıklamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa'nın bu girişimini memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun basın ofisinden geçen hafta yapılan açıklamada, 'İsrail'in, Filistin çatışmasının çözümü için en iyi yol olarak doğrudan ikili müzakereleri gördüğü' kaydedilmişti.

'İsrail ön şart olmaksızın doğrudan müzakerelere başlamaya hazırdır.' denilen açıklamada, Fransa'nın girişimine işaret edilerek, 'Başka her türlü girişim, Filistinlileri doğrudan diyalog masasından uzaklaştıracaktır.' ifadesine yer verilmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile