Filistin, Sudan'a El Koydugu Varliklari Iade Etmesi Çagrisinda Bulundu

Israil iliskilerinden sorumlu Filistin Sivil Isler Idaresi Baskani Bakan Hüseyin es-Seyh, Sudan'i ülkede Filistinlilere ait el konulan tasinir ve tasinmaz varliklari Filistin'e teslim etmeye çagirdi.

Seyh, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Halk ve hükûmet olarak her zaman Filistin halkinin yaninda duran kardes Sudan devletinin, el konulan tasinir ve tasinmaz mallari Filistin devletine ve Filistin Hükûmeti'ne devretmesini temenni ediyoruz." ifadesini kullandi.

Bakan Seyh, özellikle Israil ablukasi altindaki Gazzeliler basta olmak üzere Filistin halkinin bu paralara ihtiyaci oldugunun altini çizdi.

Reuters haber ajansi 23 Eylül'de yayimladigi bir haberde Sudanli yetkililerin Hamas Hareketi'nin Sudan topraklarindaki tüm varliklarina el koydugunu iddia etmisti.

Herhangi kaynak ismi belirtilmeyen haberde, Hamas'in Sudan'daki mal varliklari arasinda oteller, gayrimenkuller, çok amaçli sirketler, araziler ve döviz bürosu sirketi bulundugu öne sürülmüstü.

Hamas Sözcüsü Hazim Kasim ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, Reuters'in haberini yalanlamisti.

Hamas'in Sudan'da herhangi bir yatiriminin bulunmadigini söyleyen Kasim, "Sudanli herhangi bir taraf ile herhangi bir sorunumuz olmadigini teyit ediyoruz." ifadesini kullanmisti.

Sudan makamlarindan ise konuya iliskin henüz bir açiklama yapilmadi.

Eski ABD Baskani Donald Trump, 23 Ekim 2020'de yaptigi açiklamada, Sudan'in Israil ile baris yapmak ve iliskilerini normallestirmek konusunda anlasmaya vardigini duyurmustu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapilan açiklamada, Trump'in Sudan'i "teröre destek veren ülkeler" listesinden çikarma kararini imzaladigi bildirilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile