Filistinli 'Alev Avcıları' Kocaeli'de Eğitiliyor

El Halil'den Kocaeli İtfaiyesi Eğitim Merkezine gelen 13 Filistinli itfaiyeciye, yangın, deprem, trafik kazalarına müdahale, yüksekten ve alçaktan kurtarma, tehlikeli kimyasal maddelere müdahale teknikleri, kapalı ve dumanlı ortamlarda hareket tarzı gibi mesleki konularda eğitim verilecek KOBİTEM Eğitmeni Aydın: 'Burada ortak bir dil oluşturarak, hele hele yurtdışından gelen arkadaşlarla bu ortak dili geliştirerek nerede, ne şekilde, hangi ortamda bir arada olup, hangi işleri bir arada yapabileceğimizi anlayabiliyoruz' 'Afetlerde, özellikle Kocaeli deprem bölgesinde, böyle bir durumda yakında olabileceği düşünülen İstanbul depreminde neler yapabileceğimizin çalışmasının yapılması ülkemiz için önemli bir durum. Bir anlamda ortak tatbikat yapıyoruz'

TAHİR TURAN EROĞLU - Filistin'in El Halil şehrinden Kocaeli İtfaiyesi Eğitim Merkezine (KOBİTEM) gelen 13 itfaiyeci, yangın, deprem, trafik kazalarına müdahale, yüksekten ve alçaktan kurtarma, tehlikeli kimyasal maddelere müdahale teknikleri, kapalı ve dumanlı ortamlarda hareket tarzı gibi mesleki konularda eğitim alarak becerilerini artırmayı amaçlıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 2010 yılında başlatılan eğitim projesi kapsamında ikinci defa Türkiye'ye gelen Filistinli itfaiyeciler, üç hafta süresince 120 saatlik eğitimden geçirilecek.

KOBİTEM Eğitmeni Yusuf Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıldır devam eden proje kapsamında yurt içinden 300'ün üzerinde belediyeden ve 15 ülkeden yaklaşık 2 bin kişiye eğitim verdiklerini aktardı.

Kapalı dumanlı ortam, LPG yangınları, Flashover (tam yanma, parlama) eğitimleri, yüksek açı eğitim çalışmaları olduğunu ifade eden Aydın, diğer itfaiyecilerle ortak bir dil kullanılması açısından önemli bir proje olduğunu kaydetti.

Aydın, şöyle konuştu:

''Tanışma, bilgi paylaşımı imkanı buluyoruz. Hele hele Filistin gibi aklımız, vicdanımız, kalbimizin ortak olduğu kişilerle birlikte olmak ayrıca güzel duygular hissettiriyor. Kocaeli itfaiyecileri olarak diğer kentlerden gelen itfaiyecilerle aynı dili konuşuyoruz, yurtdışından gelen itfaiyeci arkadaşlarımızın farklı eğitim bilgileri, donanımları olabiliyor. Onlardan da yararlanıyor, bir anlamda kendimizi geliştiriyoruz. Onlar da bizden aldığı bilgileri gittikleri yerlerde paylaşıyor. En büyük sıkıntılarımızdan birisi belediyelerin itfaiye teşkilatlarının ayrı olması. Burada ortak bir dil oluşturarak, hele hele yurtdışından gelen arkadaşlarla bu ortak dili geliştirerek nerede, ne şekilde, hangi ortamda bir arada olup, hangi işleri bir arada yapabileceğimizi anlayabiliyoruz. Afetlerde, özellikle Kocaeli deprem bölgesinde, böyle bir durumda yakında olabileceği düşünülen İstanbul depreminde neler yapabileceğimizin çalışmasının yapılması ülkemiz için önemli bir durum. Bir anlamda ortak tatbikat yapıyoruz.''

El Halil itfaiye teşkilatı amiri Ayman Nasir el-Bin de kendilerini Filistin'de gibi hissettiklerini, hiç yabancılık çekmediklerini, Türkiye'yi, Türk halkını çok sevdiklerini belirterek, ''Burada çok iyi eğitim alıyoruz. Daha önce de gelmiştik, eğitimlerin çok faydasını gördük.'' dedi.

El Halil'de 19 yıldır alevlerle mücadele eden Rizk Almatsha ise yaklaşık 2 yıl önce gerçekleştirilen eğitime de katıldığını hatırlatarak, öğrendiklerinin faydasını yangına müdahale ederken gördüklerini dile getirdi.

Kaliteli bir eğitim programı gerçekleştirildiğini dile getiren Almatsha, öğrendiklerini ülkelerindeki meslektaşlarıyla paylaştığını da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile